Sfințirea bisericii Parohiei Sf. Împ. Constantin și Elena și Sfinții Trei Ierarhi din municipiul Târgu-Mureș

În Duminica a IV-a după Paști – a Slăbănogului, 26 mai 2013, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni, de data aceasta în cartierul Dâmbul Pietros al municipiului Târgu-Mureș, unde a oficiat slujba de sfințire a bisericii cu hramurile „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfinții Trei Ierarhi: Vasile, Grigore și Ioan”. După slujba de sfințire, pe un altar de vară frumos amenajat, Înaltpreasfinția Sa a săvârșit Dumnezeiasca Liturghie înconjurat de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum a precizat Arhid. Liviu Stanciu.

Biserica din cartierul târgumureșean Dâmbul Pietros, comună parohiilor Târgu-Mureș Zece și Târgu-Mureș Tudor Vladimirescu, este construită în formă de cruce, cu turn-piramidă pătrată, având lungimea de 30 de metri, lățimea de 18 metri și înălțimea de 28 de metri. Piatra de temelie a acestui locaș de cult a fost pusă în anul 1990 de către vrednicul de pomenire Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist. În anul 1991, după un plan al arhitectului Călin Pojan, s-a început ridicarea bisericii cu turnarea pereților demisolului, continuându-se apoi cu celelalte faze ale construcției, care s-a terminat în anul 1993.

În ultimii zece ani, s-au efectuat numeroase lucrări de înfrumusețare a bisericii. A fost frumos zugrăvită în exterior și acoperită cu tablă zincată, în formă de solzi de pește. În interior, a fost placată cu pardoseală de marmură și a fost montat un frumos iconostas, precum și strane pentru credincioși, confecționate din lemn de stejar de către sculptorul Florin Ciobanu din Bacău, între anii 2002-2004. Între anii 2005-2008, a fost împodobită cu pictură în tehnica fresco de către pictorul Romeo Apăvăloaie din Iași, iar icoanele de pe iconostas au fost pictate de către pictorul Gicu Hodea din Suceava.

După răstimpul de trudă, prin jertfa preoților slujitori – Emil Muntean și Nicolae Ludușan -, cu sprijinul Consiliilor parohiale și prin dărnicia și dragostea de frumos a credincioșilor, biserica arată ca o mireasă care-L așteaptă pe Mirele ei, Hristos. În Duminica Slăbănogului, așteptarea însă a luat sfârșit și bucuria credincioșilor târgumureșeni s-a întregit: la epicleza de la slujba târnosirii, însuși Domnul a coborât „din înălțimea slavei Sale” (II Pt. 1, 17) și a miruit-o cu har, lăsând-o moștenire sfântă celor care vor jertfi Jertfa cea fără de sânge pe Sfântul ei Altar și celor ce se vor ruga într-însa zi de zi.

„Slujba de sfințire a bisericii noastre, săvârșită de Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, pecetluiește jertfa și osteneala de peste 15 ani a bunilor credincioși și slujitori ai acestui sfânt locaș. Prin ridicarea bisericii, credincioșii noștri dovedesc o credință vie și jertfelnică în același timp, închinând-o Mântuitorului Hristos ca ofrandă a credinței, hărniciei și dărniciei noastre. Ea devine astfel o poartă a cerului, prin care intră Împăratul Hristos și pe care Îl putem întâlni de fiecare dată când ne aflăm în ea”, a declarat Părintele paroh Emil Muntean.

După Sfânta Liturghie, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a acordat Diplome de aleasă cinstire părinților parohi Emil Muntean și Nicolae Ludușan, membrilor consiliilor celor două parohii, membrelor celor două comitete de femei, coralei parohiale, precum și celor care au contribuit la ridicarea și înfrumusețarea locașului de închinare.

Comentarii Facebook


Știri recente