Sfințirea bisericii Parohiei Berezeni, Protopopiatul Huși

PS Corneliu, Episcopul Hușilor, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, a sfințit, ieri, 14 iulie 2013, Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Parohia Berezeni 1, Protopopiatul Huși, județul Vaslui. La finalul Sfintei Liturghii, oficiată de ierarhul locului, au fost oferite distincții de vrednicie tuturor celor care au sprijinit construcția sfântului lăcaș. Anul viitor vor fi demarate lucrările de pictură, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Cea mai mare biserică din Eparhia Hușilor a primit ieri veșmântul sfințirii. Peste 5.000 de credincioși din localitatea Berezeni, județul Vaslui, și din alte părți ale țării au participat la acest eveniment deosebit. PS Corneliu a fost întâmpinat de dimineață de soborul de preoți, de sute de credincioși și de autoritățile locale și județene. Oamenii au oferit ierarhului flori, bucurându-se astfel de prezența Episcopului Hușilor. După târnosirea lăcașului de închinăciune, ierarhul locului a oficiat Sfânta Liturghie. Din soborul de preoți au mai făcut parte arhim. Serafim Bodnar, consilier economic al Episcopiei Hușilor, pr. Marin Tudorică, secretar eparhial al Episcopiei Hușilor, pr. Marius Cătălin Antohi, protopop al Protopopiatului Huși, și arhim. Vichentie Amariei, starețul Mănăstirii Secu din județul Neamț. Slujba a fost săvârșită în altarul de vară al parohiei, ridicat la inițiativa părintelui paroh Gheorghe Bârsan. Răspunsurile la strană au fost oferite de un grup de tineri de la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae” din Iași, o parte din ei fiind absolvenți ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sfântul Ioan Gură de Aur” din Huși. Oamenii au trecut prin sfântul altar și s-au închinat sfintei mese.

„Am venit cu multă credință la această slujbă pentru a primi binecuvântare de la Dumnezeu. A fost o slujbă deosebit de frumoasă. M-am închinat în sfântul altar și am cerut de la Dumnezeu întărire în credință, pace în lume și ajutor în necazuri”, a spus Maria Grigore din Fălciu.

„Ridicarea unei biserici este o mare jertfă”

Preasfințitul Corneliu, Episcopul Hușilor, a adresat la finalul slujbei de sfințire a bisericii parohiei Berezeni un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre semnificațiile Evangheliei din Duminica a III-a după Rusalii.

„Este nevoie de curățirea sufletului și de a-l face purtător de lumină. Lumina cea mare a sufletului este urmarea lui Hristos, Mântuitorul nostru. A-L urma pe Hristos înseamnă a privi spre cele veșnice și a nu ne lega de cele trecătoare. Hristos ne învață că nu trebuie să ne legăm de lucrurile pământești, trecătoare. Cei ce fac aceasta, de multe ori, sfârșesc tragic. Mântuitorul ne cheamă să ne punem grija doar în El. Hristos este izvorul vieții și poartă de grijă pentru toate făpturile sale. Oamenii trebuie să fie solidari și milostivi cu cei aflați în nevoi. În această lume există foarte multă suferință. Mulți oameni suferă în singurătate pentru că de multe ori și ei sunt vinovați. Unii oameni nu au știut cum să-și educe proprii copii pe care legea lui Dumnezeu și Biserica îi învață că trebuie să fie recunoscători pentru binele pe care l-au primit de la părinții lor”, a explicat Episcopul Hușilor. Preasfințitul Corneliu a vorbit apoi de importanța bisericii în viața unei comunități.

„Această biserică s-a ridicat cu multă osteneală și dragoste față de Dumnezeu. Biserica are rolul de a pregăti lumea pentru împărăția cerurilor, de a o învăța și de a o face conștientă de ce trăiește pe acest pământ. Ridicarea unei biserici este o mare jertfă. Dumnezeu primește dragostea și jertfa celor care o oferă pentru veșnicie”, a adăugat Episcopul Hușilor.

Părintele paroh Gheorghe Bârsan a mulțumit Preasfințitului Corneliu pentru încrederea acordată și pentru „ajutorul nemărginit” pe care Preasfinția Sa l-a oferit de-a lungul vremii. Gândul de recunoștință al preotului paroh s-a îndreptat apoi către cei care au ajutat la ridicarea uneia dintre cele mai reprezentative biserici din Eparhia Hușilor.

Comentarii Facebook


Știri recente