Sfințirea bisericii Mănăstirii Acoperământul Maicii Domnului din Câineni, județul Vâlcea

Sute de credincioși din toată țara s-au adunat astăzi, 5 octombrie, în străvechea vale a pârâului Boia, pentru a participa la sfințirea unei noi, frumoase și impunătoare mănăstiri, din Eparhia Râmnicului.

În sâmbăta precedentă Duminicii a XXI-a după Rusalii, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, împreună cu un sobor de peste 20 de preoți și diaconi, a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Boia, din comuna Câineni, județul Vâlcea. Sărbătoarea a fost încununată de târnosirea bisericii mănăstirii, cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”. La eveniment a fost prezent și Chiriarhul locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, după cum informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Sărbătoarea a început în seara zilei de vineri, 4 octombrie, cu slujba de Priveghere, iar astăzi după primirea Moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul de la Mănăstirea Bistrița Olteană, a continuat cu Acatistul „Acoperământului Maicii Domnului”, slujba de Târnosire și cu Sfânta Liturghie, în prezența monahilor, monahiilor și a credincioșilor veniți din eparhie și din țară.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a rostit un cuvânt de învățătură în care a vorbit despre istoricul și însemnătatea Sărbătorii „Acoperământul Maicii Domnului”, care vine din secolul al V-lea și, totodată, despre însemnătatea duhovnicească și teologică a sfințirii unei biserici, ca legătură sfințitoare a Preasfintei Treimi cu lumea de pe pământ. În continuare, Părintele Ierarh a vorbit despre Casa Domnului în care ne întâlnim și vorbim cu Dumnezeu și unde Îi mulțumim pentru tot ceea ce face pentru noi ca oameni. De asemenea, Preasfinția Sa a evidențiat momentele de înălțare ale acestei mănăstiri, folosul duhovnicesc pe care îl au ctitorii și binefăcătorii unei biserici sau mănăstiri și rolul monahilor și a monahiilor în viața Bisericii Mântuitorului Iisus Hristos.

Pentru osteneala depusă la ridicarea și înfrumusețarea sfântului lăcaș, ctitorii mănăstirii și toți cei care s-au implicat anii aceștia în construirea și finalizarea complexului monahal au primit din partea Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim și a Preasfințitului Emilian Lovișteanul, Diplome de ctitori și diplome de vrednicie. La final, Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Gherasim i-a binecuvântat pe credincioși, amintind că în urmă cu opt ani a pus piatra de temelie la acest sfânt așezământ.

Toți credincioșii prezenți la eveniment au avut bucuria sfântă de a se închina la racla cu Moaștele Sfântului Grigorie Decapolitul aduse în cursul dimineții de la Mănăstirea Bistrița și așezate la loc de cinste într-un baldachin în fața bisericii mănăstirii.

La această mare sărbătoare cu rezonanță națională de la Mănăstirea Boia au luat parte Părintele Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului, Părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, Protopop de Râmnicu Vâlcea, Subprefectul județului Vâlcea – Aurora Gherghina, oficialități locale, stareți și starețe de la mănăstirile Eparhiei Râmnicului, preoți, monahi, monahii și sute de pelerini.

Complexul monahal „Acoperământul Maicii Domnului” Boia din comuna Câineni, județul Vâlcea, a fost construit între anii 2005 și 2013, în timpul arhipăstoriei Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

Terenul pentru ridicarea sfântului locaș a fost donat de către familia Nicolae și Elena Boromiz, împreună cu familia Georgel și Lucreția Ureche. Piatra de temelie a acestui sfânt așezământ a fost așezată în vara anului 2005, de către Preasfințitul Părinte Gherasim, astăzi Arhiepiscopul Râmnicului.

Lucrările de construcție și de pictură s-au finalizat în anul 2013, prin osteneala monahiilor obștii de aici, în frunte cu Maicile Starețe Ieroslavia Popescu în perioada 2005-2012 și Arsenia Nistor, începând cu anul 2012, fiind ajutate de enoriașii satului Greblești și din împrejurimi, și cu sprijinul financiar al Mănăstirilor Cozia, județul Vâlcea și Petru Vodă, județul Neamț, precum și a familiei Boromiz, sub îndrumarea statornică a Preacuviosului Arhimandrit Vartolomeu Androni, Exarhul mănăstirilor din Eparhia Râmnicului.

Arhitectura respectă originea populară, iar pictura nouă în frescă a fost realizată între anii 2011 – 2013, de către Pictorul Pioară Oprea împreună cu fiul său Pioră Andrei din Focșani.

Comentarii Facebook


Știri recente