Sfințirea bisericii din Perșani, județul Brașov

Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Perșani, județul Brașov, în Duminica lui Toma. Sărbătoarea din localitatea brașoveană a adunat sute de credincioși, fii ai satului, autorități locale și județene, dar și pelerini din alte părți ale țării, informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania.

Duminica prin care se încheie Săptămâna Luminată din acest an, va rămâne în istoria comunității din Perșani ca o zi de mare sărbătoare a localității ocrotite de munții ce poartă același nume, graniță dintre Țara Făgărașului și Țara Bârsei. Biserica din Perșani, zidită în 1704 de credincioșii de atunci ai așezării de aici, a fost sfințită de IPS Mitropolit Laurențiu, ca o încununare a eforturilor depuse în ultimii ani pentru reînfrumusețarea lăcașului de cult. Zidită din piatră de la cariera din Perșani, Biserica „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” a fost renovată în perioada 2007-2013, prin jertfa credincioșilor și a parohului Dorin Ioan Cristea. Astfel, s-a schimbat vechiul acoperiș al bisericii, s-a refăcut tencuiala exterioară, s-au înlocuit la interior podeaua, catapeteasma, ferestrele și strănile. Cununa lucrărilor a fost pictura deosebită, în tehnica fresco, realizată în perioada 2010-2012, de Gabriela și Sabin Drinceanu din Iași.

În ziua sfințirii, mulți dintre credincioșii din Perșani au îmbrăcat frumoasele straie populare specifice zonei. Slujba religioasă a început cu rânduiala târnosirii bisericii la exterior, prin stropire cu apă sfințită și ungere cu Sfântul și Marele Mir. A urmat rânduiala sfințirii și a înveșmântării Sfintei Mese, prin așezarea de moaște în piciorul acesteia și ungere cu Sfântul Mir. Pictura interioară a fost la rându-i sfințită de ierarh.

Mărturisirea lui Toma

Sfânta Liturghie a fost oficiată pe o scenă amenajată în curtea lăcașului de cult, iar credincioșii au avut posibilitatea în această zi să intre în Sfântul Altar și să se închine. Din soborul slujitor au făcut parte starețul Mănăstirii „Brâncoveanu” de la Sâmbăta de Sus, județul Brașov, arhim. Ilarion Urs, protopopul de Făgăraș I, Marcel Dobrea, preoții de la parohiile învecinate și de mai departe. Răspunsurile liturgice au fost date de corala „Timotei Popovici” a Catedralei mitropolitane din Sibiu.

În cuvântul de învățătură de la Sfânta Liturghie, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat pe larg Evanghelia din Duminica lui Toma, mărturie a realității Învierii lui Hristos pentru mântuirea întregii omeniri.

„Îndoiala lui Toma a devenit pentru noi o mărturie. Mântuitorul nu a pus accentul pe îndoiala sa și nu l-a certat. L-a chemat la Sine, ca prin el să vedem noi, credincioșii trăitori după Învierea Domnului, că suntem în rândul acelor fericiți ce n-au văzut rănile din coasta și mâinile Sale, dar credem cu tărie prin mărturia Apostolilor, în realitatea Învierii Mântuitorului”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Ierarhul a oferit apoi, acte de cinstire Adunării și Consiliului parohiale, Consiliului local și primarului din comuna Șinca Veche și altor ctitori și binefăcători.

La final, parohul Dorin Ioan Cristea a mulțumit ierarhului, preoților și tuturor credincioșilor și binefăcătorilor bisericii din Perșani. Părintele Cristea i-a oferit ierarhului, în dar, un baston arhieresc și o bederniță. Pentru activitatea sa pastoral-misionară din Parohia Perșani, părintele Cristea a fost hirotesit iconom.

Comentarii Facebook


Știri recente