Sfințirea bisericii din Făureşti, Protopopiatul Târgul Lăpuş

Preasfinţitul Părinte Iustin Sigheteanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a oficiat duminică, 10 iulie 2016, de la ora 9:00, slujba de târnosire a bisericii din Parohia Făureşti, Protopopiatul Târgul Lăpuş.

Târnosirea a fost făcută ca urmare a rezidirii Sfintei Mese şi reorganizarea interiorului Sfântului Altar, dar şi ca urmare a multor lucrări efectuate la sfântul locaş de închinare. Biserica din Făureşti, alături de hramul istoric „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” a primit şi un hram nou „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul”, în cadrul Anului Comemorativ al „Sfântului Antim Ivireanul şi al tipografilor bisericeşti”.

Preot paroh Ştefan Stelian Crăciun a efectuat lucrări de reorganizare a Sfântului Altar, de montare a noilor scaune şi strane, pregătirea Sfintei Mese pentru târnosire, împodobirea biserici cu noi policandre, executarea unui proscomidiar sculptat, confecţionarea unui lumânărar, renovarea gardului împrejmuitor, construirea unei alei placate cu piatră, automatizarea tragerii clopotelor, împodobirea iconostasului cu icoane noi.

Sfânta Liturghie Arhierească a fost oficiată pe o scenă amplasată în curtea bisericii pentru numărul mare de credincioși prezenți în această zi la momentul deosebit din viața parohiei.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de Grupul Coral ASCOR Baia Mare, condus de Vlad Verdeş.

În cuvântul de învăţătură, Preasfințitul Părinte Iustin Sigheteanul s-a referit la Pericopa Evanghelică a duminicii din Evanghelia după Matei referitoare la grijile vieţii: În predica de pe Munte, Mântuitorul stabileşte o cartă a drepturilor şi îndatoririlor omului. Drepturile noastre sunt primite în dar de la Dumnezeu. Cel mai de preţ dar este libertatea, dar de libertate se leagă şi responsabilitatea. Responsabilitatea faţă de Creator o afirmăm în Simbolul Credinţei, a spus Arhiereul.

După încheierea Sfintei Liturghii, Preasfinția Sa înmânat preotului paroh distincţia de iconom, cu dreptul de a purta brâu roşu, iar fostului preot paroh Alexandru Câmpeanu Gramata Episcopală, el deţinând toate distincţiile pentru un preot de mir. Membrii Consiliului Parohial şi binefăcătorii au primit câte o Diplomă de recunoştinţă.

La rândul său, Preasfințitul Iustin Sigheteanul a primit în dar o icoană cu chipul Sfinţilor Apostoli Petru şi Pavel, pentru muzeul Episcopiei.

Biserica din Făureşti, cu hramul istoric Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel, a fost zidită între anii 1908-1912, prin jertfa credincioşi şi sub îndrumarea preotului paroh Alexandru Ciocaş. A fost reparată în interior şi exterior în 1924, în 1941 se pictează interiorul, iar în 29 iunie 1942 este târnosită de episcopul academician Nicolae Colan al Vadului, Feleacului şi Clujului. Au mai fost efectuate lucrări de reparaţii în 1954, la absida Sfântului Altar, între 1960-1961, de consolidare a fundaţiei, 1967-1969, de întărire a structurii de rezistenţă şi renovare a picturii, în vremea preotului Mihai Fădur. A fost sfinţită la 8 septembrie 1969, de P.S. Teofil Herineanu al Vadului, Feleacului şi Clujului.

Comentarii Facebook


Știri recente