Sfințirea bisericii brâncovenești din Râmnicu Sărat

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din orașul buzoian Râmnicu Sărat a fost sfințită, vineri, 15 august 2014, chiar în ziua hramului. Slujba de târnosire a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei. Ierarhul, împreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit în continuare Sfânta Liturghie pe un podium amplasat în apropierea locașului de cult.

„Străduiți-vă, iubiți credincioși, să fiți vrednici urmași ai înaintașilor, care L-au iubit pe Dumnezeu mai mult decât viața. Dumneavoastră, care vă îmbisericiți în această sfântă ctitorie a Martirilor Brâncoveni, aveți cei dintâi datoria să fiți buni creștini și făclii aprinse pentru ceilalți, deoarece pășiți, în fiecare duminică și sărbătoare, pe treptele unei biserici în care și-au sfințit viața mulți monahi și credincioși, atunci când aceasta a servit drept biserică de mănăstire și, apoi, biserică de enorie. Vă mulțumim tuturor celor ce ați răspuns prezent la chemarea Bisericii de a veni împreună cu noi să o cinstim pe Maica Domnului, în această sfântă zi de sărbătoare, și, totodată, vă felicităm că ați contribuit la înnoirea bisericii, sub îndrumarea părintelui paroh Gheorghe Bivolaru”, a spus Întâistătătorul Eparhiei de la Curbura Carpaților.

La slujbe au participat numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Sărat, dar și din împrejurimi.

Potrivit tradiției, toți cei prezenți au avut posibilitatea să treacă prin Sfântul Altar, să se închine și să sărute Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

La final, a fost lansată monografia intitulată „Biserica Adormirea Maicii Domnului din Râmnciu Sărat, ctitorie brâncovenească”. De asemenea, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop Ciprian a primit din partea parohiei o icoană cu chipurile Sfinților Martiri Brâncoveni.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” din Râmnicu Sărat a fost ridicată în perioada 1691-1697, pe locul unui mai vechi așezământ monahal, de către Voievodul Martir Constantin Brâncoveanu și spătarul Mihai Cantacuzino, unchiul său. Pictura locașului de rugăciune este de o valoare inestimabilă, fiind opera celebrului zugrav Pârvu Mutu. După consolidarea din ultimii ani, a fost restaurată și pictura.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…