Sfințire de biserică în parohia Amara II

Duminică, 24 noiembrie 2013, Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu a fost prezent în mijlocul credincioșilor din orașul Amara, pentru a marca o sărbătoare a comunității parohiale și anume sfințirea (târnosirea) bisericii cu hramurile „Sfântul Antonie cel Mare” și „Schimbarea la Față” Amara II.

Programul liturgic a început cu slujba de sfințire a bisericii, care s-a transformat într-o mărturie pentru creștinii prezenți, pentru felul cum lucrul mâinilor omenești devine casa lui Dumnezeu, Sfânta Biserică.

Preasfinția Sa, urmat de soborul de preoți și diaconi au înconjurat lăcașul de cult. Unul dintre cele mai importante momente ale acestei slujbe a fost întocmirea Sfintei Mese, slujbă ce a consacrat altarul de jertfă, urmat de sfințirea picturii bisericii și a catapetesmei. După momentul sfințirii a urmat săvârșirea Sfintei Liturghii, la care au participat preacucernicii părinți consilieri Cristi Gavrilă, Daniel Florin Enașcu, Florin Ionescu și Nicușor Silviu Dascălu de la Centrul Eparhial, părintele protopop Dumitru Drăghici, preoți din Arhiepiscopia Bucureștilor și Arhiepiscopia Târgoviștei, preoți și diaconi.

Corala „Sfântul Mare Mucenic Mina” a Protopopiatului Slobozia a înfrumusețat rugăciunea în comuniune.

În cuvântul de învățătură, potrivit sf-esc.ro, Preasfinția Sa e explicat înțelesul duhovnicesc al pericopei evanghelice despre tânărul dregător care dorea viața veșnică, despre îndemnul adresat de Mântuitorul Iisus Hristos de a se lepăda de cele materiale și a-I urma Lui, îndemn pe care Sfânta noastră Biserică ni-l face și nouă în perioada Postului nașterii Mântuitorului Iisus Hristos.

Cu această ocazie Preasfinția Sa a acordat acte de cinstire binefăcătorilor bisericii, oferind Ordinul „Crucea Sloboziei” în Grad de Cavaler domnului Anton Matache, ctitorul bisericii, părintelui paroh Clementin Matache i-a acordat rangul de iconom și părintelui Emilian Petre rangul de sachelar, domnului Victor Moraru, primarul orașului Amara, i s-a oferit un exemplar jubiliar al Sfintei Scripturi.

După Sfânta Liturghie, Chiriarhului locului, împreună cu soborul de slujitori, a săvârșit slujba parastasului pentru fericiții ctitori.

La acest moment istoric pentru orașul Amara, toți credincioșii, copii, tineri, vârstnici, femei și bărbați au avut bucuria unică, binecuvântată de Preasfințitul Părinte Episcop Vincențiu, de a trece prin Sfântul Altar, sărutând Sfânta Masă, Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

Comentarii Facebook


Știri recente