Sfințire de așezământ în Parohia Vicovu de Sus-Est din Protopopiatul Rădăuți

Pentru credincioșii parohiei Vicovu de Sus-Est din Protopopiatul Rădăuți, județul Suceava, sărbătoarea Sfintelor Paști din acest an s-a încheiat cu un moment de bucurie, sfințindu-se Așezământul „Sf. Ioan cel Nou de la Suceava”, ce va servi atât ca praznicar, cât și ca așezământ pentru activitățile culturale ale parohiei, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Marți, 7 mai 2013, în cea de-a treia zi a slăvitului praznic al Învierii Mântuitorului, la Biserica „Intrarea în Biserică a Maicii Domnului” din Vicovu de Sus-Est, a avut loc sfințirea noului praznicar, închinat Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava, care va fi folosit și pentru activitățile culturale ale parohiei. La ceremonia religioasă, ce a fost oficiată după Sfânta Liturghie de pr. Mircia Irina, de pr. Viorel Dutciac și de diac. Severian Irina, au asistat primarul orașului Vicovu de Sus, d-l Gheorghe Schipor, directorul Școlii Generale cu clasele I-VIII Nr. 1 din Vicovu de Sus, d-na Dana Mironescu, și un număr important de credincioși. Noul așezământ va servi enoriașilor parohiei din Vicovu de Sus-Est atât pentru slujbele de pomenire a celor adormiți și oferirea jertfei în cinstea și amintirea lor, dar și în scop cultural, prin desfășurarea unor serbări închinate marilor praznice ale creștinătății, precum Nașterea, Învierea și Înălțarea Domnului.

La finalul slujbei de sfințire, pr. Mircia Irina, parohul Bisericii Vicovu de Sus-Est, a rostit un cuvânt de mulțumire în care a făcut referire la semnificația icoanelor amplasate în noul așezământ: „Icoanele iluminate din această încăpere îi reprezintă pe Apostolul Andrei, cel Întâi chemat, care a adus neamului românesc sămânța Evangheliei, pe Sfântul Voievod Ștefan, ce așteaptă a doua venire în naosul Mănăstirii Putna, pe sfinții români și coloana infinită pe care se ridică neamul nostru, prin cei mai reprezentativi domnitori ai noștri. Așa înțelegem să înzestrăm pridvorul credinței ortodoxe strămoșești cu neuitarea, cu pomenirea vrednicilor înaintași, dar și cu iluminarea spirituală a credincioșilor, a urmașilor celor mai înainte pomeniți. Mulțumim tuturor celor care au ajutat atât material la ridicarea acestui așezământ, cât și printr-un gând bun înălțat Celui de Sus pentru a ajunge la acest moment de sărbătoare și de finalizare a lucrărilor. Fie ca această încăpere să ne folosească în cunoașterea și dragostea față de Tatăl Ceresc”.

La final, elevii Școlii Generale cu clasele I-VIII Nr. 1 din Vicovu de Sus au susținut un program artistic închinat praznicului Învierii Domnului, fiind răsplătiți cu ouă roșii, iepurași de ciocolată și pască. După această reprezentație, toți cei prezenți la slujba religioasă au fost invitați la o agapă pregătită de credincioasele parohiei.

Construcția Așezământului „Sf. Ioan cel Nou” al parohiei din Vicovu de Sus-Est a început în luna mai a anului 2011, după ce IPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a dat binecuvântarea ridicării noii biserici închinate Învierii Domnului, Sfântului Voievod Ștefan cel Mare și Sfinților români. Ridicarea așezământului s-a făcut prin bunăvoința mai multor enoriași, în special a oamenilor de afaceri C. Nițu și I. D. Chirilă.

Comentarii Facebook


Știri recente