Sfinții români, sărbătoriți în Ardeal

În Duminica a doua după Rusalii, ierarhii au subliniat însemnătatea sărbătorii închinate tuturor sfinților români, o zi în care sunt cinstite roadele duhovnicești ale Bisericii strămoșești.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Transilvania, Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a sfințit pictura Bisericii „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din orașul Ghimbav, de lângă Brașov. Câteva sute de credincioși din orașul Ghimbav și din împrejurimi au participat în Duminica Sfinților Români la o sărbătoarea aleasă a comunității, când sfințirea picturii a marcat finalizarea ultimelor lucrări de la noua biserică din orașul brașovean și a încununat lăcașul de cult, devenit acum o adevărată mireasă a lui Hristos. Autoritățile locale, printre care primarul Dorel Toma, binefăcători ai bisericii și oaspeți de seamă au participat la slujba de sfințire a picturii și la Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu. În soborul de preoți s-au aflat protopopul de Brașov Dănuț-Gheorghe Benga, protopopul de Sita Buzăului, Florin Tohăneanu, cei doi parohi din Ghimbav, Dumitru și Călin Comșa, precum și mulți alți slujitori de la parohiile din Brașov și din apropiere. După oficierea slujbei de sfințirea a picturii și a icoanelor de pe catapeteasmă, a urmat Sfânta Liturghie, în cadrul căreia, teologul Daniel Puia a fost hirotonit diacon, iar diaconul Sebastian Floroiu a fost hirotonit preot misionar pentru Protopopiatul Bran-Zărnești. Răspunsurile liturgice au fost date de corul pe patru voci de la noua biserică din Ghimbav.

Prietenii lui Hristos

La sfârșitul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit celor prezenți despre însemnătatea Duminicii închinate tuturor sfinților români, o zi în care cinstim roadele duhovnicești ale Bisericii noastre strămoșești. Ierarhul a explicat în cuvântul de învățătură și Evanghelia citită în această duminică, a doua după Rusalii: „Cu toții împreună, sfinții ne ajută pe noi în cadrul Bisericii luptătoare, ca să ne putem câștiga mântuirea. Îi cinstim pe sfinți împreună în această zi și pentru că sunt foarte mulți sfinți necunoscuți. În Duminica Tuturor Sfinților și în Duminica Sfinților Români, noi îi prăznuim pe sfinții noștri, cinstind Biserica din care facem parte, întărindu-ne viața noastră duhovnicească și mai ales credința noastră”, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

De asemenea, ierarhul a remarcat: „Dacă privim calendarul nostru, este o mare bucurie să vedem că, în ultima vreme, a rânduit Dumnezeu să obținem această libertate de a trece în calendar mari personalități ale vieții spirituale. Nu ne cinstim prin aceasta doar istoria neamului și a Bisericii, ci ne cinstim pe noi înșine. Procesul de introducere în calendar, de canonizare, nu este o lucrarea a noastră, ci a lui Dumnezeu, Care i-a făcut sfinți pe acești viețuitori”. La finalul predicii, IPS Mitropolit Laurențiu a felicitat comunitatea de la Ghimbav pentru finalizarea picturii și încununarea lucrărilor de la noua biserică prin această sărbătoare.

Pentru întreaga activitate pastoral-misionară și mai ales pentru cele două biserici construite în parohiile păstorite, pr. Dumitru Comșa a primit din partea IPS Mitropolit Laurențiu, distincția „Crucea Șaguniană”, cea mai importantă distincție pentru clericii din Mitropolia Ardealului. La rândul său, tânărul preot din Ghimbav, Călin Comșa, a fost hirotesit iconom stavrofor. Primarul Dorel Toma, împreună cu membrii Consiliului local, ai Consiliului și Comitetului parohiale și cu binefăcători ai bisericii au primit acte de cinstire din partea ierarhului. Darul comunității pentru ierarh a fost o icoană a Sfinților Apostoli Petru și Pavel. În cuvântul său, pr. Dimitrie Comșa le-a mulțumit IPS Mitropolit Laurențiu, primarului și autorităților din Ghimbav și tuturor celor ce au sprijinit zidirea bisericii.

Lăcașul de cult a fost început pe 8 octombrie 2006, când IPS Mitropolit Laurențiu a așezat piatra de temelie. Pe 29 iunie 2009, chiar la hramul bisericii, ierarhul a sfințit zidirea, iar pictura sfințită acum a fost realizată între 2011-2012. Biserica este primul lăcaș de cult început și finalizat în totalitate în timpul păstoririi IPS Mitropolit Laurențiu. Aici a fost adusă din Grecia și o icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar lângă biserică se construiește un centru social și o capelă mortuară.

Slujbă arhierească în localitatea Cara

Biserica din localitatea Cara, comuna Cojocna, Protopopiatul Cluj I, a fost resfințită duminică de către Înaltpreasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului, și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului. Ierarhul a fost întâmpinat de fiii satului, îmbrăcați în costume populare. La slujba de binecuvântare a locașului de cult ocrotit de Sfinții Arhangheli Mihail și Gravril, a slujit alături de IPS Mitropolit Andrei un sobor de preoți și diaconi. După ritualul specific târnosirii, a urmat oficierea Sfintei Liturghii de către ierarh, înconjurat de soborul de slujitori. Întrucât duminică în Patriarhia Română au fost sărbătoriți Sfinții Români, în cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Andrei a amintit despre formarea bisericii creștine pe teritoriul țării noastre.

„În a doua Duminică după Rusalii, ne aducem aminte despre lucrarea minunată pe care Duhul Sfânt a făcut-o în România, pe plaiurile noastre. În Sfânta Evanghelie de azi se spune că Domnul Hristos umbla pe Marea Galileii și a văzut doi frați, pe Simon care se numește Petru, și pe Andrei, fratele lui, care aruncau mreaja în mare căci erau pescari. Și le-a spus «Veniți după mine căci vă voi face pescari de oameni». Unul dintre cei doi, Sfântul Andrei, a ajuns pe teritoriul României și neamul nostru, de la început, s-a plămădit creștin. Energie dacică, vigoare latină, dospite în frământătură creștină au dat neamul acesta. Cu toate suferințele, cu toate necazurile, imperfecțiunile, este un neam creștin”, a spus IPS Mitropolit Andrei.

Biserica din localitatea Cara a fost construită în anul 1908. Datorită râvnei cu care păstorește comunitatea din Cara, dar și pentru eforturile depuse în vederea renovării lăcașului de rugăciune, parohul Florin Colcer a fost ridicat la rangul de iconom stavrofor. Totodată, IPS Mitropolit Andrei a dăruit diplome de aleasă cinstire primarului comunei Cojocna, pictorului care a realizat pictura bisericii, precum și celorlalți ctitori.

Sărbătoare de suflet la Mănăstirea Muncel

Mănăstirea de la Muncel, județul Alba, a îmbrăcat haine de sărbătoare pentru a prăznui hramul noii biserici. Cu aceasta ocazie, Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, a săvârșit Sfânta Liturghie și a adresat un emoționant cuvânt de învățătură obștii și credincioșilor veniți la această vatră monahală transilvană.

Mănăstirea de la Muncel își trage obârșiile din perioada interbelică, din anul 1927, când s-a dorit ridicarea unei mănăstiri în cinstea martirilor din munții Apuseni care, în ultimii 300 de ani, și-au dat viața pentru păstrarea unității de limbă și credință din Ardeal. În prezent, obștea Mănăstirii „Martirii Neamului” de la Muncel numără 16 maici aflate sub purtarea de grijă a stareței Parascheva Vicu și a duhovnicului Irineu Orlandea.

Slujire arhierească în localitatea Șasa

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a săvârșit Sfânta Liturghie în biserica din localitatea Șasa, filie a Parohiei Dolheni, din Protopopiatul Jibou. Alături de ierarh, au mai făcut parte din sobor pr. Dan Dregan, protopop de Jibou, parohul Ovidiu Druță și alți preoți din parohiile învecinate, precum și fii ai satului. Bucuria împreună slujirii a fost cu atât mai mare cu cât în această localitate nu a mai fost săvârșită o Liturghie arhierească de la sfințirea bisericii, în anul 1921.

După rostirea cuvântului de învățătură, Preasfințitul Petroniu a felicitat pe parohul Ovidiu Druță și pe credincioșii prezenți pentru dăruirea pe care au manifestat-o în activitatea de conservare a bisericii de-a lungul vremii.

Situată în partea de nord-est a județului Sălaj, la granița cu județul Maramureș, localitatea Șasa este atestată documentar pentru prima dată în anul 1549, când localitatea aparținea administrativ de cetatea Chioarului. Despre existența unei biserici în Șasa se amintește pentru prima dată în anul 1666, în însemnările de pe marginea unui Tetraevanghelier. În 1826 se construiește o nouă biserică de lemn, iar biserica în care se slujește în prezent datează din 1921. În momentul de față, localitatea Șasa are 56 locuitori.

Biserica din Botiza a fost resfințită

Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, a resfințit biserica din Parohia Botiza, Protopopiatul Vișeu, în urma lucrărilor de restaurare efectuate la interior și la exterior, care s-au făcut în ultimii ani. A oficiat, apoi, Sfânta Liturghie și a ținut un cuvânt de învățătură. Pentru vrednicia realizării acestor lucrări la biserică, parohul Isidor Berbecar, ctitor al bisericii construite în timpul comunismului (1975-1978) și târnosite în 1988 de vrednicul de pomenire arhiepiscop Teofil al Clujului, a primit toate distincțiile, inclusiv „Crucea Patriarhală”.

La sfârșitul Sfintei Liturghii, PS Iustin Sigheteanul a acordat părintelui Isidor Berbecar Gramata Episcopală, iar lui Ioan Pop, preot II, distincția de iconom. De asemenea, PS Iustin Sigheteanu a acordat Consiliului parohial și Adunării Parohiale Diploma „Sfântul Ierarh Iosif Mărturisitorul” din Maramureș.

Comentarii Facebook


Știri recente