Mănăstirea „Schitul Darvari” din București a cinstit-o pe Sf. Matrona cea Oarbă vineri, când numeroși credincioși au cinstit fragmentul din moaștele sfintei aflat în patrimoniul sfântului așezământ.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de părinții mănăstirii și câțiva clerici invitați.
„Este foarte cunoscută o apoftegmă, o zicere athonită, care spune că sfinții niciodată nu rămân datori de ziua lor. Și noi, obștea mănăstirii și părinții slujitori, credem cu adevărat că Sfânta Matrona o să facă tuturor închinătorilor ei o mică bucurie, un mic dar”, a declarat Protos. Arsenie Irimiea, starețul mănăstirii.
Povestea obținerii moaștelor

Părintele stareț a povestit pentru Trinitas TV cum au ajuns moaștele sfintei la București.
„Venirea Sfintei Matrona la noi la mănăstire este o minune în sine. Eram în Sfântul Munte Athos și un mitropolit rus a văzut câteva fotografii cu Paraclisul Sfinților Tămăduitori al Schitului Darvari. A văzut icoana mare a Sfintei Matrona și a rămas impresionat de evlavia noastră, a obștii și a credincioșilor, pentru Sfânta Matrona”, a spus părintele stareț.
Fără să existe o solicitare din partea mănăstirii bucureștene, mitropolitul s-a oferit să obțină un fragment din moaștele sfintei.
„Cam la o lună după aceea, un reprezentant al Înaltpreasfinției Sale a adus Moaștele Sfintei Matrona la Darvari cu certificat de donație și certificat de autenticitate.”
Sfânta i-a adus pe pelerini la schit

Cu binecuvântarea Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, moaștele rămân în patrimoniul Schitului Darvari.
Peste o mie de oameni au trecut pragul mănăstirii pentru a se închina la moaște, deși anunțul despre sărbătoarea sfintei a fost făcut în mod discret.
„Sfânta i-a adus, ca să se prezinte lor, să-și arate darul facerii de minuni și ei să împlinească testamentul pe care sfânta l-a lăsat înainte de moartea sa”, a spus părintele stareț.
„Zecilor de mii de oameni care în ultima parte a vieții o vizitau în casele unde era adăpostită, sfânta le spunea: Toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre ca și cum aș fi vie și eu vă voi auzi, vă voi vedea și vă voi ajuta.”
„Cred că asta se întâmplă acum, de sărbătoarea sfintei. Sfânta își ține cuvântul”, a concluzionat Protos. Arsenie Irimiea.

Paraclisul Sfinților Tămăduitori al Schitului Darvari din Capitală este deschis între orele 8:00 și 20:00, iar în perioada hramului până la ultimul închinător. În paraclis se mai păstrează și fragmente din moaștele Sfinților Siluan Athonitul și Nichifor Leprosul.
Vezi și:
Foto credit: Basilica.ro / Raluca Ene