Sfinții Mucenici Serghie și Vah, sărbătoriți în Catedrala mitropolitană din Craiova

Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie, Izvorâtorul de Mir” din Craiova a îmbrăcat haine de sărbătoare la acest început de săptămână pentru a-i cinsti așa cum se cuvine pe Sfinții Mucenici Serghie și Vah, ale căror moaște se află în acest sfânt lăcaș. Momentele liturgice dedicate evenimentului duhovnicesc au început din seara zilei de duminică, 6 octombrie, cu slujba Vecerniei unită cu Litia, urmată de o procesiune cu racla în care se află moaștele Sfinților Serghie și Vah, ale Sfintei Mucenițe Tatiana și ale Sfântului Ierarh Nifon.

Luni, 7 octombrie, în ziua praznicului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de către Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei și Mitropolitul Olteniei, alături de un numeros sobor de preoți și diaconi, după cum ne-a transmis Gheorghe Cioiu La finalul Sfintei Liturghii, IPS Irineu a rostit cuvânt de învățătură despre modelul de viață și credință reprezentat pentru creștinii de peste secole de Sfinții Mucenici Serghie și Vah. „Sfinții Serghie și Vah au propovăduit credința creștin ortodoxă în vremea persecuțiilor, fără a se teme de amenițările persecutorilor și nici chiar de hotărârea nedreaptă a acestora de a li se tăia capetele. Cu nădejdea că trupurile și sufletele lor vor fi preamărite în Împărăția Cerurilor, ei au primit cu bucurie jertfa mucenicească, ajungând nemuritori în Împărăția lui Dumnezeu. Prin cinstirea Sfinților Serghie și Vah noi aducem mulțumire lui Dumnezeu pentru darurile Sale cele bogate și ne aducem aminte că tot în această zi, de 7 octombrie, în anul 1787, se năștea un alt mare Ocrotitor al plaiurilor oltenești, Sfântul Ierarh Calinic. Cu asemenea părinți, rugători înaintea lui Dumnezeu și sfinți ocrotitori, nu putem decât să nădăjduim că vom ajunge și noi, prin credință și fapta cea bună, la înălțimea iubirii frățești, a iubirii creștine propovăduită nouă de Mântuitorul Iisus Hristos”, a spus IPS Părinte Mitropolit Irineu.

Martiri pentru credința creștină în timpul prigoanei lui Maximian

Sfintii Mucenici Serghie si Vah au fost ofițeri creștini în armata imperială a lui Maximian Galeriu. Pentru că au refuzat să renunțe la credința creștină, ei au primit jertfa mucenicească în prima jumătate a secolului al IV-lea prin tăierea capului. În colecția martirică „Acta Sanctorum” este consemnat că Serghie era primicer al gărzilor cezarului Maximian al Orientului, iar Vah era secundul său. Apreciat de împărat, Serghie izbutise să promoveze guvernator al provinciei Augusta Eufrat pe un prieten al său, Antioh. Tocmai acest Antioh este cel care condamnă, dupa îndelungi stăruințe și îndemnuri la apostaziere, mai intâi pe Vah și apoi pe binefăcătorul său, Serghie, la moarte mucenicească. Mormintele și moaștele sfinților au devenit loc de pelerinaj încă din perioada primară a creștinismului, numeroase lăcașuri de cult primindu-i drept ocrotitori.

Ocrotitorii Catedralei mitropolitane din Craiova

Și în Țările Române acești sfinți s-au bucurat de o cinstire deosebită, moaștele lor aflându-se în Muntenia încă din secolul al XVII-lea. Însemnările de călătorie ale diaconului Pavel de Alep, însoțitorul patriarhului Macarie al III-lea Zaim în vizitele sale în Țările Române, confirmă că la jumătatea secolului al XVII-lea, aceste sfinte odoare se aflau depuse spre închinare la Mânăstirea Curtea de Argeș. În anul 1949, la 25 octombrie, prin hotărâre a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, sfintele moaște au fost aduse la Catedrala mitropolitană „Sfântul Mare Mucenic Dumitrie” din Craiova, în timpul păstoririi vrednicului de pomenire mitropolit Firmilian al Olteniei.

Comentarii Facebook


Știri recente