Sfinții Martiri Năsăudeni sărbătoriți în ținutul natal: Îi cinstim în mod deosebit pe cei care nu și-au negociat credința

Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat duminică Sfânta Liturghie la hramul Mănăstirii Bichigiu – județul Bistrița Năsăud, situată în localitatea natală a Sfântului Atanasie Todoran, unul dintre cei patru Sfinți Martiri Năsăudeni.

În cuvântul de învățătură, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului a elogiat atitudinea, credința și devotamentul de care au dat dovadă Sfinții Martiri Năsăudeni.

„Credința nu se negociază, multe lucruri din lumea aceasta se negociază, dar nu credința, pentru că aceasta ține și de viața viitoare. Nu au negociat, nu au vrut să se arate sub chipul acesta, ci au vrut să fie exemple de verticalitate și consecvență cu înaintașii lor”.

Sfinții Martiri Năsăudeni, explică Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, nu au vrut „să aleagă confortul unei vieți temporare, mai degrabă decât legea românească, decât credința noastră ortodoxă, care nu are numai un caracter vremelnic ci este mai ales pentru Împărăția lui Dumnezeu”.

„Învățând de la ei nu avem voie să ne negociem credința, mai ales în zona aceasta, unde dumneavoastră sunteți continuatori ai acestor Sfinți Martiri, care ne onorează și care ne întăresc Biserica”

De asemenea, ierarhul a vorbit despre vitejia Sfântului Atanasie Todoran din Bichigiu și despre modul în care imnografia bisericească l-a asemănat cu Moise și Ilie, pentru statornicia de care a dat dovadă.

Să învățăm „alfabetul credinței”

Vorbind despre simplitatea vremurilor, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a făcut referire la faptul că țăranii români, deșii nu aveau școală, cunoșteau „alfabetul credinței”.

„Poți să fii cât de educat în această lume, în sensul de școli înalte, dacă nu ai învățat alfabetul credinței nu știi să te plasezi corect în această lume, nu știi să faci față problemelor și provocărilor care apar, și, până la urmă, nu reușești să duci la capăt misiunea pe care o ai de îndeplinit”.

Programul liturgic al hramului a început de sâmbătă seara cu Vecernia Mare, oficiată de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.

Canonizarea Sfinților Martiri și Mărturisitori Năsăudeni a fost aprobată de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în data de 22-24 octombrie 2007, cu ziua de pomenire la 12 noiembrie.

Mănăstirea „Sfânta Treime” de la Bichigiu a fost înfiinţată în anul 1997, pe locul unei vechi vetre monahale, amintită în documentele istorice ca datând din anul 1523.

Foto credit: Radio Renașterea

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…