Sfinții Martiri Brâncoveni, serbați la Iași

Biserica cu hramurile „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași își serbează astăzi hramul, informează Ziarul Lumina. Ziua hramului acestui sfânt locaș este marcat atât printr-un program liturgic, cât și printr-o expoziție de icoane.

Credincioșii din Iași sunt așteptați astăzi la hramul Bisericii „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni”. Aseară, un sobor de preoți a slujit Vecernia unită cu Litia, delegatul Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, fiind părintele Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2. În această dimineață, programul liturgic va continua cu Utrenia, Sfânta Liturghie și Parastasul pentru cei adormiți. Sărbătoarea va fi marcată și în plan cultural prin organizarea unei expoziții de pictură. „Sărbătoarea hramului reprezintă pentru parohia noastră un moment de bucurie jertfelnică. Astfel, ne simțim și noi alături de bucuria pe care au avut-o locuitorii Constantinopolului când a fost adusă Sfânta Mahramă, icoană nefăcută de mână a Mântuitorului Hristos. Aceasta a venit de la Edesa la Constantinopol. Suntem cuprinși de sentimente de credință puternică și de evlavie gândindu-ne la jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni, care numără, în ziua pomenirii Adormirii Maicii Domnului, 300 de ani de când au fost martirizați. Jertfa Sfinților Martiri Brâncoveni înflorește în țara noastră prin credință, astfel că se zidesc biserici în numele lor. De asemenea, oamenii își redescoperă rădăcinile în demnitatea și în mărturisirea lor care răsună peste veacuri. Ne pregătim în cadrul acestui hram să mulțumim lui Dumnezeu pentru toate. În același timp, mulțumim Maicii Domnului și Sfinților Martiri Brâncoveni pentru sprijin și ajutor”, a spus preotul paroh Neculai Dorneanu, care a menționat faptul că în contextul hramului va fi vernisată o expoziție de icoane. Parohia „Sfânta Mahramă a Domnului” și „Sfinții Martiri Brâncoveni” din Iași a fost înființată la data de 1 aprilie 2001. Lucrările la biserica parohială au început la data de 5 mai 2003, iar în prezent se efectuează pictura locașului de închinare. În primăvara acestui an a fost inaugurat și un așezământ brâncovenesc, unde se derulează mai multe activități pentru enoriașii de toate vârstele.

Comentarii Facebook


Știri recente

Săptămâna în imagini: 9 – 15 mai 2022

Legătura dintre biserică și sat, ca o împletire între viața laică și cea religioasă, a putut fi văzută atât în evenimentele organizate la Muzeul Național al Satului „Dimitrie Gusti” din București în săptămâna precedentă, cât…