Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți la ctitoriile lor

Astăzi, 16 august, sunt prăznuiți Sfinții Martiri Brâncoveni: Constantin Vodă cu cei patru fii ai săi Constantin, Ștefan, Radu, Matei și sfetnicul Ianache. Mai multe lăcașuri de cult din țară, fie ctitorite de către Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu și familia sa, fie construite ulterior în cinstea acestor martiri români, se îmbracă în veșminte de sărbătoare, informează „Ziarul Lumina”.

Între ctitoriile Sfântului Voievod Constantin Brâncoveanu care se află astăzi în sărbătoare sunt bisericile „Sfântul Gheorghe” – Nou și Domnița Bălașa din Capitală, biserica Mănăstirii Brâncoveanu din Țara Făgărașului, lăcașurile de cult ale Mănăstirii Hurezi din Arhiepiscopia Râmnicului, dar și biserica de la Mănăstirea Brâncoveni din Episcopia Slatinei și Romanaților. La acest așezământ monahal, în cinstea Sfinților Martiri Brâncoveni, ocrotitorii Episcopiei Slatinei și Romanaților, Sfânta Liturghie este săvârșită de un sobor de ierarhi, din care fac parte Înaltpreasfințitul Irineu, Mitropolitul Olteniei, Înaltpreasfințitul Ciprian, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, Preasfințitul Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, și Preasfințitul Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

După Sfânta Liturghie de la Mănăstirea Brâncoveni, credincioși din întreaga eparhie sunt așteptați să participe la o sesiune de comunicări despre oameni, locuri și vremuri. Potrivit Episcopiei Slatinei și Romanaților, tema evenimentului este „Președintele Nicolae Ceaușescu și atitudinea regimului comunist față de Biserică”. De la ora 17:00, se vizitează Biserica Lolea, în cimitirul căreia au fost înmormântați părinții defunctului președinte Nicolae Ceaușescu și casa memorială, iar de la ora 18:00, la Hotelul President susțin comunicări următorii invitați: prof. univ. dr. Ioan Scurtu – „1948-1989. Biserica Ortodoxă Română, între prevederile constituționale și realitatea istorică”; prof. univ. dr. Dinică Ciobotea – „Vizita generalului Charles de Gaulle în Oltenia”, cercetătorul Toma Rădulescu – „Biserica Ortodoxă din Oltenia între anii 1965-1989” și ing. Eugeniu Iordăchescu – „Biserici salvate de la demolare prin procedeul translării în perioada 1980-1990”.

Între aceste comunicări științifice se va prezenta și volumul „Slujitori ai Bisericii din Olt și Romanați, prigoniți în timpul regimului comunist”, al autoarei Ana-Maria Rădulescu, iar corala „Sfinții Martiri Brâncoveni” a Episcopiei Slatinei și Romanaților și un grup folcloric din localitatea Coteana vor susține un scurt recital.

Comentarii Facebook


Știri recente