Sfinții Martiri Brâncoveni cinstiți în Eparhia Oradiei

În cadrul manifestărilor dedicate comemorării a trei sute de ani de la martiriul Sfinților Brâncoveni, în Patriarhia Română au loc numeroase manifestări culturale și religioase. Între activitățile din cadrul Anului comemorativ al Sfinților Brâncoveni, s-a aflat și spectacolul sub genericul „Să nu uităm de cei ce-au scris cu sângele lor istoria Bisericii și a neamului nostru”, organizat de Parohia Marghita I, județul Bihor, informează „Ziarul Lumina”.

Comemorarea Sfinților Martiri Brâncoveni în acest an, în Patriarhia Română, la împlinirea a trei sute de ani de la martirizarea lor, a avut ecou și pe Valea Barcăului, în Municipiul Marghita, județul Bihor.

Parohia Ortodoxă Română Marghita I a organizat un spectacol sub genericul: „Să nu uităm de cei ce-au scris cu sângele lor istoria Bisericii și a neamului nostru”.

Spectacolul a avut în distribuție și o piesă de teatru intitulată „Martiriul Brâncovenilor”, scrisă și regizată de părintele Constantin-Petru Filip, parohul din Marghita I, ajutat îndeaproape de preotul co-slujitor Dan Gal. Piesa de teatru a fost jucată de copii și tineri din Marghita.

Publicul numeros, din care au făcut parte și preoții de la parohiile din Protopopiatul Marghita, în frunte cu Ioan Șugar, Protopopul Marghitei, alături de oficialități locale, dintre care amintim pe viceprimarul Marghitei, Ioan Lazăr, care este și membru mirean în Adunarea Eparhială a Episcopiei Oradiei, precum și numeroși dascăli și oameni de cultură din oraș care au apreciat, cu alese cuvinte, reușita spectacolului. „Îmbinarea deosebită dintre credință și istorie regăsită în piesa jucată nu se putea exprima mai cu folos. Marghita avea nevoie de așa ceva!”, a afirmat unul dintre spectatori.

Lecție de istorie și de viață

Ropotele de aplauze venite din partea celor prezenți, care au umplut curtea Teatrului de vară din Marghita, unde s-a desfășurat spectacolul, au fost adevărata răsplată a actorilor, care au oferit prin piesa jucată o veritabilă lecție de istorie, așa după cum, de altfel, personajele interpretate – Sfinții Martiri Brâncoveni – ne-au oferit, încă o dată, și prin intermediul acesteia, o adevărată lecție de viață.

Mulțumirea celor implicați, a copiilor și a tinerilor actori a fost și mai mare, spectacolul având și un caracter caritabil, venind în sprijinul semenilor aflați în nevoi, respectiv a sinistraților din sudul țării afectați de inundațiile din această vară. Totodată, va fi oferit un sprijin și Liceului Ortodox „Episcop Roman Ciorogariu” din Oradea, ctitoria de suflet a Preasfințitului Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, instituție de învățământ unde se formează, moral și educațional, numeroși tineri din zona Marghitei.

Comentarii Facebook


Știri recente