Tricentenarul Sfinților Martiri Brâncoveni a fost cinstit sâmbătă, 16 august, la Arad, printr-o manifestare spirituală și culturală de excepție, care a avut loc la Teatrul de vară, cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului. Manifestarea a făcut parte din proiectul de colaborare dintre Arhiepiscopia Aradului, Consiliul Județean Arad și Centrul Cultural Județean Arad, informează „Ziarul Lumina”.
Cuvântul, muzica și poezia au comemorat martiriul Sfinților Brâncoveni, care nu sunt figuri din trecut, pe care-i amintim cu venerație, ci ei sunt crainicii lui Hristos pentru noi. Sfinții Martiri Brâncoveni nu au murit doar pentru ei, ci și pentru noi, pentru orizontul istoric al poporului român. Prima valoare pentru Constantin Brâncoveanu nu a fost simpla viețuire biologică, ci a fi cu Hristos. A fi cu Hristos este unica existență adevărată. Și-a dăruit viața din iubire pentru Hristosul inimii. L-a urmat pe Hristosul inimii până la capăt, acceptând să moară pentru mântuirea lui și a poporului din care făceau parte, într-o dovadă supremă de credință și iubire, dăruire și fidelitate. De fapt, fidelitatea este numele iubirii. Prin martiriul lor, Sfinții Brâncoveni L-au făcut mare pe Dumnezeu. A-L face mare pe Dumnezeu înseamnă a accepta ca El să aibă un loc în lume, în viața noastră, a-L lăsa să intre în timpul și în acțiunile noastre, în ființa și rațiunea noastră de a fi.
Concertul închinat Sfinților Martiri Brâncoveni a reprezentat un moment inedit, datorită participării cunoscătorilor de muzică psaltică din regiunea Banatului, dar și a județelor limitrofe, sub îndrumarea pr. Laurențiu Iacob. Repertoriul concertului a fost format din următoarele piese: Troparele Sfinților Brâncoveni; Troparul Adormirii Maicii Domnului; Stihiri la „Doamne strigat-am” ale Sfinților Brâncoveni, glas 1; Slava la Sfinții Brâncoveni, glas 7; Mărimurile Sfinților Brâncoveni, glas 1; Cântarea I din Canonul Sfinților Brâncoveni; Catavasie glas 1; Condacul „Apărătoare Doamnă” de Ioan Zmeu, glas 8; Cântarea a 9-a a Canonului Sfinților Brâncoveni și Axionul Adormirii Maicii Domnului; Slava la Laude a Sfinților Brâncoveni, glas 6; „Și acum…”, Dogmatica pe 8 glasuri, de Dimitrie Suceveanu; Chinonic „Întru Pomenire Veșnică”, glas 7, Varis de Petru Lambadarie, cântat de pr. Laurențiu; Condacul Sfinților Brâncoveni, glas 8.
Momentul poetic a adus în centrul atenției poezia „Scrisoare”, a lui Octavian Goga, în interpretarea studentei Munteanu Maria Liana, de la Universitatea de Vest din Timișoara. Poezia este adresată contesei de Noailles, născută Principesa Brâncoveanu, care a declarat că nu este româncă și că nu cunoaște România, în care a fost o singură dată, în drum spre Constantinopol. Rugăciunile Sfinților Martiri Brâncoveni să ne însoțească astăzi și întotdeauna, pentru ca Hristos, Domnul Martirilor, aeterna fac cum sanctis tuis in Gloria numerari, să ne primească într-o zi în slava Sa, în comuniunea sfinților.