Sfinți și sărbători în luna aprilie

Luna aprilie este una bogată în sărbători de mare importanță pentru creștinii ortodocși. În prima zi a acesteia, Biserica Ortodoxă a pomenit-o pe Cuvioasa Maria Egipteanca, devenită prin pocăința sa timp de 47 de ani în pustiul Iudeii, reperul cel mai important din hagiografia creștină pentru plângerea păcatelor.

Întreaga Ortodoxie va sărbători anul acesta Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim, Floriile, duminică, pe 8 aprilie, informează TRINITAS TV. În lăcașurile de cult se oficiază în această zi slujbe de sfințire a „stâlpărilor” – ramuri de salcie sau finic care sunt oferite credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Pe 11 aprilie Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit pe 12 aprilie. Din anul 1996, Sfântul a fost proclamat ocrotitor spiritual al meleagurilor buzoiene.

Pe 14 aprilie Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcop al Romanului între anii 1707-1714.

Învierea Domnului, cel mai important praznic al Creștinătății, va fi sărbătorită pe 15 aprilie. Cinci zile mai târziu, pe 20 aprilie, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Izvorul Tămădurii”.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, este pomenit pe 23 aprilie.

Ziua de 24 aprilie va fi marcată în mod deosebit de credincioșii din Transilvania, la această dată făcându-se pomenirea Sfinților Ierarhi Ilie Iorest și Sava Brancovici, Mitropoliții Transilvaniei. Pentru prima dată în Biserica noastră, anul acesta va fi pomenit în această zi și Sfântul Ierarh Simion Ștefan.

Spre sfârșitul lui aprilie, în cea de-a 25-a zi a lunii, va fi pomenit un alt sfânt român: Cuviosul Vasile de la Poiana Mărului.

Comentarii Facebook


Știri recente