Sfinți și sărbători în luna aprilie în Biserica Ortodoxă

Luna aprilie este bogată în sărbători, dar și pomeniri de sfinți. Astăzi, 1 aprilie, Biserica Ortodoxă face pomenirea Cuvioasei Maria Egipteanca, devenită prin pocăința sa, timp de 47 de ani în pustiul Iudeii, reperul cel mai important din aghiografia creștină pentru plângerea păcatelor, informează TRINITAS TV.

Pe 11 aprilie Biserica Ortodoxă Română îl pomenește pe Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica. Recunoscut de contemporanii secolului al XIX-lea pentru viața sa curată, duhovnicească, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a canonizat în toamna anului 1955.

Sfântul Mucenic Sava de la Buzău este pomenit pe 12 aprilie. Acesta s-a născut în jurul anului 334, într-un sat aproape de râul Mousaios, Buzăul de astăzi. Din anul 1996, Sfântul Mucenic Sava a fost proclamat patron spiritual al meleagurilor buzoiene.

Pe 14 aprilie Biserica noastră face pomenirea Sfântului Ierarh Pahomie de la Gledin, episcop al Romanului între anii 1707-1714. Întreaga Ortodoxie va sărbători Praznicul Intrării Domnului în Ierusalim sau Floriile pe 17 aprilie. În lăcașurile de cult se oficiază în această zi slujbe de sfințire a „stâlpărilor” – ramuri de salcie sau finic care sunt oferite credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință este pomenit de Biserica Ortodoxă pe 23 aprilie. Pentru că este însă însă Sâmbăta Mare, slujba se va oficia în a doua zi a Sfintelor Paști.

În acest an, pe 24 aprilie, credincioșii vor sărbători cel mai important praznic al Creștinătății, Învierea Domnului.

La sfârșitul lunii aprilie, pe 29, Biserica Ortodoxă prăznuiește „Izvorul Tămăduirii”. Sărbătoarea datează din secolul al V-lea, amintind de minunea găsirii unui izvor vindecător în apropierea Constantinopolului. În această zi, în toate lăcașurile de cult, după Sfânta Liturghie se oficiază și slujba de sfințire a apei – Agheasma mică.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopia Canadei: Conferințele Postului Mare, online

Episcopia Ortodoxă Română a Canadei vă invită la seria de întâlniri duhovnicești „Conferințele Postului Mare 2021 – «Prin ușile pocăinței spre bucuria Învierii»”. Întâlnirile vor fi transmise online (via Zoom/Facebook) în primele cinci duminici ale…