Sfântul Ștefan cel Mare cinstit la Putna

Biserica Ortodoxă îl cinstește la 2 iulie pe Sfântul Ștefan cel Mare de la a cărui trecere la Domnul se împlinesc 509 ani. Binecredinciosul voievod a fost omagiat la Mănăstirea Putna unde își doarme somnul de veci. Un sobor de ierarhi, preoți și diaconi a oficiat Sfânta Liturghie.

„Serviciul religios a început cu Acatistul Binecredinciosului Domn Ștefan cel Mare și Sfânt, urmat de Ceasuri și apoi de Sfânta Liturghie, săvârșită pe podiumul ridicat în curtea mănăstirii. Miile de credincioși care au participat la slujba au fost mai întâi să se închine la mormântul Sfântului voievod. Obștea Mănăstirii Putna i-a avut ca invitați pe p.c. stareți și starețe din toate mănăstirile eparhiei, oficialități comunale și județene precum și grupuri de pelerini din Ucraina”, după cum ne-a transmis Doina Ciobanu.

Parada militară și depunerea de coroane de flori la mormântul marelui Voievod a constituit un alt moment deosebit al sărbătorii.

Al doilea hram al Mănăstirii Putna

Mănăstirea Putna are hramul istoric Adormirea Maicii Domnului, Sfântul Voievod Ștefan cel Mare fiind cel de-al doilea hram primit la sărbătoarea din 15 august 2010. Atunci, la finalul cuvântului său de învățătură rostit la Sfânta Liturghie, Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române a anunțat că Mănăstirea Putna va avea, pe lângă hramul istoric, încă un hram și anume ‘Sfântul Voievod Stefan cel Mare’: „În încheiere trebuie să amintim și faptul că această biserică are ca și ctitor pe ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’, al cărui mormânt se află aici. După ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a trecut în rândul sfinților din calendar pe ‘Sfântul Voievod Ștefan cel Mare’ lumea a început să vină să se roage mai mult aici, în ziua de 2 iulie, ziua de pomenire a Sfântului. Astfel, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Pimen și cu părintele stareț am socotit că ar fi potrivit ca astăzi la hramul istoric, să mai adăugăm un hram și anume ziua de pomenire a sfântului Voievod Ștefan Cel Mare”.

Momentul a fost oficializat prin citirea Hrisovului Patriarhal de instituire a celui de-al doilea hram, de către Preasfințitul Varsanufie Prahoveanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor: „Luând aminte că fiind trecut în rândul Sfinților ctitorul acestei Mănăstiri a devenit Sfântul Ștefan cel Mare, ținând seama că mormântul Sfântului Voievod Ștefan cel Mare este loc de pelerinaj și închinare și simbol al unității naționale bisericești. Constatând că de la canonizarea sa în anul 1992 până acum sărbătoarea pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare la 2 iulie adună mulți credincioși la Mănăstirea Putna care cu multă evlavie vin să se închine la mormântul lui și văzând că biserica unde se află mormântul său a fost împodobită cu frumoasă pictură realizată în tehnica fresco, după o perioadă de aproape 350 de ani de când nu mai era pictură, ca urmare a rezidirii ei din temelii de către domnitorii Vasile Lupu și Gheorghe Ștefan, astăzi 15 august 2010 cu prilejul hramului istoric al Mănăstirii „Praznicul Adormirii Macii Domnului”, în conglăsuire cu Înaltpreasfințitul Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, Chiriarhul locului, decidem: de astăzi înainte sărbătoarea pomenirii Sfântului Voievod Ștefan cel Mare devine al doilea hram al Sfintei Mănăstiri spre Slava lui Dumnezeu , cinstirea Sfântului Voievod, ctitor al acestei mănăstiri și bucuria credincioșilor pelerini din România și din afara granițelor ei”.

Comentarii Facebook


Știri recente