Sfântul Nicolae sărbătorit de credincioşii bucureşteni şi prahoveni

Cu prilejul sărbătorii Sfântului Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei, trei locaşuri de cult din Arhiepiscopia Bucureştilor au găzduit slujiri arhiereşti. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit la Mănăstirea Plumbuita; Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul, Episcop-vicar patriarhal, a slujit la Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti, iar Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, a slujit la Parohia Proviţa de Jos, judeţul Prahova.

La Mănăstirea Plumbuita, credincioşi din Capitală şi din împrejurimi au venit pentru a participa la Sfânta Litughie şi a se închina la racla cu o părticică din moaştele Sfântului Ierarh Nicolae, adăpostită de sfântul locaş. Preasfinţitul Părinte Varlaam Ploieşteanul le-a vorbit celor prezenţi despre virtuţile Sfântului Ierarh Nicolae: „Sfântul Nicolae a fost învăţător al credinţei şi, chiar dacă nu a lăsat lucrări scrise, a fost un mare apărător al dreptei credinţe ortodoxe, mărturisite de Sfânta Evanghelie şi de Sfinţii Părinţi. «Chip al blândeţilor» reprezintă o altă expresie, care concentrează în sine calitatea fundamentală a Sfântului Nicolae, aceea de a fi fost un păstor de o bunătate care a rămas proverbială. Sfântul Nicolae este şi învăţător al înfrânării, el având o viaţă atât de curată şi de strălucitoare, încât Dumnezeu l-a învrednicit încă din timpul vieţii de darul minunilor“, a spus Preasfinţia Sa. În cadrul Sfintei Liturghii, Preasfinţitul Părinte Varlaam l-a hirotonit întru preot pe diac. Răzvan Cătălin Benzal, pe seama capelei Institutului Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. De asemenea, tânărul teolog Ciprian Ailioae a fost hirotonit întru diacon, pe seama capelei Centrului Social „Justinian Marina“ din Bucureşti.

Biserica „Sfântul Gheorghe“-Nou din Bucureşti a îmbrăcat sâmbătă, 6 decembrie, haine de sărbătoare, cu prilejul sărbătoririi celui de-al doilea hram. Sute de credincioşi au venit la kilometrul 0 al Bucureştiului, pentru a se închina la mâna dreaptă a Sfântului Nicolae şi la moaştele ctitorului bisericii, Sfântul Voievod Constantin Brâncoveanu, şi pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfinţitul Părinte Ieronim Sinaitul.

Biserica parohiei prahovene Proviţa de Jos şi-a sărbătorit hramul, prilej cu care în mijlocul credincioşilor a fost prezent Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, care a oficiat Sfânta Liturghie şi a sfinţit pictura locaşului de cult. La eveniment au fost prezenţi preoţi din împrejurimi, dar şi din Administraţia eparhială. La final, pr. paroh Andrei Pavel a fost hirotesit iconom stavrofor, iar cei care au ajutat biserica au primit diplome de vrednicie. Tot la sărbătoarea Sfântului Nicolae, Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul a sfinţit piatra de temelie a noii biserici a Parohiei Breaza de Jos.

Comentarii Facebook


Știri recente