Sfântul Nicolae Planas, cinstit la biserica unde a slujit zilnic Liturghia timp de 50 ani

Biserica Sfântul Ioan – Vânătorul (Kynigos) din Atena a organizat o serie de manifestări religioase în perioada 1-4 martie în cinstea Sfântului Nicolae Planas, preot de mir cu viață cuvioasă care a slujit zilnic Sfânta Liturghie și alte slujbe timp de cincizeci de ani.

Sfântul Nicolae Planas s-a născut în anul 1851 în insula Naxos din Grecia. S-a căsătorit la vârsta tânără și a dobândit un copil, dar a rămas văduv la scurt timp. După ce a primit harul preoției, nevoința principală a părintelui Nicolae a fost slujirea Sfintei Liturghii, dar și a altor slujbe, în fiecare zi. Potrivit celor care l-au cunoscut, Sfântul Nicolae Planas purta în buzunare teancuri de pomelnice cu mii de nume pe care le pomenea în fiecare zi la proscomidie și la Sfânta Liturghie. A trecut la cele veșnice în anul 1932. A fost canonizat de Patriarhia Constantinopolului în 1992, având ca dată de pomenire 2 martie, iar când se află în Postul Paștelui, pomenirea sfântului se mută în prima duminică de după această zi. Sfântul Nicolae Planas este considerat ocrotitorul celor căsătoriți și al tinerilor care doresc să se căsătorească.

Duminică, 4 martie, atenienii au adus cinstire moaștelor Sfântului Nicolae Planas și au participat la Sfânta Liturghie oficiată de Preasfințitul Părinte Chiril, Episcop de Abydos, la Biserica Sfântul Ioan.

În cuvântul său, Episcopul Chiril a făcut referire la cei doi sfinți sărbătoriți, Grigorie Palama și Nicolae Planas, subliniind faptul că „amândoi s-au dăruit slujirii lui Dumnezeu, fără împiedicări, știind încotro se îndreaptă și ce doresc. De multe ori, noi nu știm ce dorim și încotro ne îndreptăm. Ne aflăm în confuzie, în ispite, în probleme, în boli și dileme, care ne tulbură gândul și mintea”.

Foto credit: orthodoxia.info

Comentarii Facebook


Știri recente