Sfântul Mucenic Emilian sărbătorit în Capitală

În Biserica Ortodoxă Română a fost sărbătorit ieri, 18 iulie, Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor. În Capitală, moaște ale acestui sfânt se află în biserica Parohiei „Nașterea Maicii Domnului”, „Sfinții Împărați Constantin și Elena” și „Sfântul Mucenic Emilian de la Durostor”, de lângă parcul Drumul Taberei, informează „Ziarul Lumina”.

În ziua hramului, Sfânta Liturghie a fost săvârșită de un sobor de șapte preoți. În cuvântul de învățătură, părintele Emilian Țincu a evidențiat importanța mărturisirii credinței ortodoxe, precum a mărturisit-o mucenicul străromân Emilian de la Durostor. La final, părintele paroh Constantin Țincu împreună cu ceilalți slujitori ai parohiei și cu membrii Consiliului parohial au oferit 500 de pachete credincioșilor prezenți la sărbătorirea ocrotitorului parohiei bucureștene.

Moaștele Sfântului Mucenic Emilian de la Durostor au fost dăruite acestei parohii bucureștene de către Mitropolitul Ilarion al Silistrei în anul 2008. La această biserică s-a înființat un așezământ social care cuprinde o sală de studiu, un cabinet de medicină, un cabinet de consultanță juridică, un cabinet de consultații psihologice și o sală de mese. Construcția centrului social, care are 30 de metri lungime și 9 metri lățime, a început în anul 2005. De atunci, peste 50 de copii din diferite clase și de diferite vârste, cuprinse între 7 și 18 ani, vin și își fac temele și aprofundează materiile sub îndrumarea profesorilor din parohie, iar cei aflați la ceas de strâmtorare primesc cel puțin o masă caldă pe zi, fie la centru, fie le primesc pe toate la domiciliu cu ajutorul voluntarilor din comunitate.

Curajul mărturisirii unui sfânt străromân

Sfântul Mucenic Emilian era de origine daco-romană, din cetatea de pe malul drept al Dunării, Durostorum (azi Silistra). Despre Sfântul Emilian se spune că a fost fie robul unui grec, fie fiul prefectului din Durostorum, Sabbatianus. Pe când noul guvernator Capitolin dădea un ospăț în cinstea idolilor, Sfântul Emilian a luat un ciocan și a distrus altarele de jertfă și statuile idolilor, fără să-l fi văzut cineva. Oamenii lui Capitolin l-au întemnițat pe un om nevinovat care venea de la câmp și care trecea pe lângă templul păgân. Sfântul Emilian, auzind de suferințele celui nevinovat, a mărturisit fapta sa și credința în Hristos. Păgânii l-au supus la chinuri, dar a rămas statornic în credința sa. Sfântul Emilian, rugându-se și binecuvântând pe Dumnezeu, a adormit în Domnul în anul 362.

Comentarii Facebook


Știri recente