Sfântul Maslu și întâlnire duhovnicească în parohia Parva

Credincioșii din parohia Parva, Protopopiatul Năsăud, au avut bucuria întâlnirii în rugăciune cu un sobor de preoți care au săvârșit Sfânta Taină a Maslului. Evenimentul s-a desfășurat în Duminica a patra din Postul Mare (a Sf. Ioan Scărarul) începând cu ora 16 și a avut loc în biserica parohială cu hramul „Buna Vestire” din Parva, potrivit radiorenasterea.ro

Au participat la rugăciune peste 400 de credincioși din localitate alături de preotul paroh Florin Nalaț. Printre preoții slujitori s-a regăsit și preacuviosul părinte Paisie Iloaie, starețul mănăstirii „Sf. Ilie Tesviteanul” de la Nușeni, care a rostit un cuvânt de învățătură, întărindu-i în credință pe credincioșii participanți. În urmă cu câțiva ani, fiind stareț al mănăstirii din apropiere și cunoscându-i pe oamenii locului, părintele Paisie a insistat în cuvântul său asupra aspectului privitor la păstrarea credinței ortodoxe, care i-a caracterizat dintotdeauna pe credincioșii de aici. Exprimându-și bucuria reîntâlnirii cu mulți dintre cei pe care îi cunoștea ca fiind credincioși devotați, părintele stareț i-a îndemnat să fie trăitori și mărturisitori ai credinței și pe mai departe, prin aceasta dovedindu-și calitatea de „popor al lui Dumnezeu”.

Seara de rugăciune se înscrie în rândul activităților duhovnicești organizate în această parohie în fiecare duminică din post. Astfel, aceasta a fost cea de-a patra întâlnire a credincioșilor parohieni din Parva cu preoții invitați să slujească aici. Dat fiind numărul foarte mare de credincioși care participă în fiecare duminică, aceste momente de rugăciune își arată beneficiile asupra comunității credincioșilor din Parva, pe lângă posibilitatea rugăciunii în comun, credincioșii având și bucuria de a asculta catehezele și cuvintele de învățătură rostite de preoții participanți.

Biserica parohială din Parva, cu hramul „Buna-Vestire”, a fost sfințită în data de 15 septembrie 1973 de Î.P.S. Teofil Herineanu, însoțit de P.S. Iustinian Chira Maramureșanul. După ample lucrări de consolidare la partea exterioară și în urma tencuielii aplicată pe pereții interiori, biserica a fost pictată între anii 1982-1989. Pictura a fost executată de pictorul Pușcari Dumitru. În urma acestor lucrări, biserica a fost resfințită de P.S. Irineu Bistrițeanul în data de 11 iunie 1993, preot fiind Remus Gavruș. Din necesități practice, în prezent în Parohia Parva se construiește o nouă biserică în stil neo-bizantin, în apropierea celei existente. Piatra de temelie a noii biserici, ce va purta hramul „Nașterea Maicii Domnului”, a fost pusă în data de 29 iunie 2011 de Î.P.S. Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, preot paroh fiind Florin Nalaț. În perioada premergătoare punerii pietrei de temelie a noii biserici, mai exact din 15 septembrie 2009 și până în 30 martie 2011, în această parohie s-a construit o nouă casă parohială în locul celei vechi existente, prin grija și osteneala preotului paroh Florin Nalaț.

Comentarii Facebook


Știri recente