Sfântul Leontie a împletit isihia cu slujirea poporului, a spus IPS Teofan la hramul Mănăstirii Bogdana

Mitropolitul Teofan a oficiat miercuri Sfânta Liturghie la altarul de vară al Mănăstirii Bogdana, care și-a sărbătorit ocrotitorul, pe Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Părintele Mitropolit a spus despre sfânt că viața lui a avut „două componente: slujirea poporului și rugăciunea în liniștea sihăstriei”.

La Sfânta Liturghie arhierească, oficiată de Mitropolitul Teofan al Moldovei și Bucovinei, au participat Preasfințitul Părinte Andrei al Covasnei și Harghitei, Preasfințitul Părinte Damaschin Dorneanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Sucevei și Rădăuților, Arhimandritul Melchisedec Velnic, starețul Mănăstirii Putna, și Arhimandritul Nectarie Clinci, starețul Mănăstirii Sihăstria Putnei.

În omilia sa, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a vorbit despre sfânt, care a trăit în perioada de început a statului Moldova.

În binecunoscuta tradiție a monahilor din zona putneană, chiar dacă dorul lui era pentru liniște și rugăciune, Sfântul Ierarh Leontie a slujit comunității atunci când a fost chemat: „A viețuit prin pădurile dimprejur, prin pădurile Putnei, și a fost chemat apoi să păstorească poporul lui Dumnezeu din această zonă. L-a slujit așa cum se cuvine”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan.

„Dorul de pustie, însă, l-a mânat spre sfârșitul vieții să se retragă din slujirea de arhiereu, pentru a-i sluji, poate, pe credincioși, mai bine în liniștea munților, purtându-le necazul și nevoia, bucuria și durerea către scaunul Împărăției Cerurilor”, a continuat Părintele Mitropolit. „Viața sa are așadar aceste două componente: slujirea poporului și rugăciunea în liniștea sihăstriei.”

Mănăstirea Bogdana are cea mai veche biserică de piatră din Moldova.

Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți este ocrotitorul noii bisericii a Mănăstirii Bogdana și al așezământului social din Rădăuți, care-i poartă numele. Aici sunt găzduiți și educați 122 de copii și tineri fără părinți sau proveniți din familii dezorganizate.

Foto credit: Doxologia.ro / Bogdan Zamfirescu

Comentarii Facebook


Știri recente