Sfântul Ioan, pe străzile Sucevei în Duminica Ortodoxiei: Este evident ajutorul lui

În urmă cu un an de zile, Suceava se afla într-o situație gravă, fiind, la începutul pandemiei, orașul românesc cu cel mai mare număr de persoane infectate cu noul coronavirus. Cu această ocazie, pe lângă eforturile de susținere a spitalelor și a persoanelor afectate de boală sau de restricții, Arhiepiscopia organiza o procesiune, fără public, cu moaștele ocrotitorului spiritual al Sucevei, Sfântul Ioan cel Nou.

La un an de la eveniment, cinstitele moaște au fost din nou purtate pe străzile municipiului ca să aducă liniște și mângâiere credincioșilor și să le întărească credința în această perioadă de grea încercare, a subliniat PS Damaschin Dorneanul, cel care a condus procesiunea duminică, 21 martie.

„Atunci când suntem într-un necaz, într-o nevoie, într-o primejdie, ne uităm în jur și căutăm ajutor, sprijin, susținere, întărire, soluții. Câteodată găsim, altădată nu. Căutăm sprijin și ajutor la oameni. La cei din familie, la medici, la autorități, la specialiști”.

„Vin însă vremuri când, oricât ne-am uita în jur, nu găsim suficient ajutor. Și câteodată mai devreme, alteori, din păcate, ceva mai târziu, ne ridicăm privirea în Sus. Aşa ar trebui  să facem şi noi, mângâiaţi fiind aici, în Cetatea Sucevei, de Dumnezeu, cu prezența, binecuvântarea și mijlocirea Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou.”, a declarat ierarhul.

Pornind de la Catedrala Arhiepiscopală, procesiunea s-a îndreptat către toate bisericile municipiului. La Spitalul Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” și la căminul de bătrâni al Arhiepiscopiei Sucevei, ierarhul a înălțat rugăciuni pentru încetarea răspândirii bolii, pentru cei aflați în suferință, pentru personalul medical, precum și pentru toți cei aflați în slujba semenilor.

PS Damaschin Dorneanul și starețul Mănăstirii Sfântul Ioan cel Nou, Arhim. Serafim Grigoraș oferă flori cadrelor medicale. ©Arhiepiscopia Sucevei

Episcopul vicar a vorbit și despre mucenicia Sfântului Ioan: „Altădată, tot într-o cetate, Sfântul era târât pe jos de un cal și capul lui era lovit de pietre, era batjocorit, era scuipat, era înjosit”.

„Au venit însă zile în care același sfânt, același om, același trup este purtat cu cinste, cu evlavie, însoțit de rugăciuni, de cântări, de oameni care se închină, de oameni care îi cer ajutorul. De ce facem asta? Pentru că am simțit, pentru că am văzut, pentru că este evident ajutorul Sfântului Ioan”.

Tot anul trecut, în noiembrie, moaștele Sf. Ioan au fost purtate în procesiune prin tot județul pentru izbăvirea de boală.


Foto credit: Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților

Comentarii Facebook


Știri recente