Sfântul Ioan Iacob a arătat că în toată viața s-a străduit să urce pe Tabor – Mitropolitul Teofan

Mitropolitul Teofan al Moldovei a vorbit luni de sărbătoarea Sfântului Ioan Iacob, hramul bisericii din cadrul Seminarului Teologic de la Mănăstirea Neamț, despre liniștea duhovnicească pe care a căutat-o sfântul român pe parcursul vieții sale pământești.

„Pe Sfântul Ioan Iacob îl putem număra printre puținii aleși ai pământului și ai Cerului, care a arătat că în toată viața s-a străduit să urce pe Tabor, adică să fie cuprins de lumina Preasfintei Treimi”.

Sfânta Liturghie de hramul instituției de învățământ a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal, informează Doxologia.ro

„Omul nu se poate apropia de Dumnezeu în zgomotul și agitația lumii”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Teofan în cadrul omiliei sale.

Asemenea Mântuitorului care a urcat pe Tabor pentru a arăta că „nu în mijlocul gâlcevii lumii se poate apropia cu ușurință omul de Dumnezeu”, și Sfântul Ioan Iacob s-a retras pentru a se nevoi în peșterile de la Hozeva.

Tot acest pelerinaj în cei 47 de ani ai vieții Sfântului arată „că omul nu se poate apropia de Dumnezeu dacă nu încearcă să găsească în viața lui momente și spații de liniștire”, a menționat ierarhul.

Odată cu pomenirea Sfântului Ioan Iacob Hozevitul au început Sărbătorile Sfinţilor Nemțeni care vor continua marți, 6 august 2019, cu hramul Mănăstirii Ceahlău – Schimbarea la Față a Domnului, şi miercuri, 7 august 2019, cu pomenirea Sfintei Teodora de la Sihla.

Sfântul Ioan Iacob Hozevitul

S-a născut în 23 iulie 1913, în satul Crăiniceni,  județul Botoșani, primind la botez numele de Ilie.

În anul 1933, a intrat în obştea Mănăstirii Neamț,  unde peste trei ani este călugărit cu numele de Ioan.

Pleacă în Ţara Sfântă unde trăieşte mai întâi ca pustnic, iar după doi ani intră în Mănăstirea Sfântul Sava.

În anul 1947 a fost hirotonit preot şi instalat ca egumen al Schitului românesc „Sfântul Ioan Botezătorul” de pe Valea Iordanului, unde a rămas până în anul 1952.

Ultimii opt ani din viață i-a petrecut într-o peșteră din apropierea Mănăstirii „Sfântul Gheorghe Hozevitul”. Aici a murit la 5 august 1960, la vârsta de 47 de ani.

Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a trecut în rândul Sfinţilor în 20 iunie 1992, sub numele de Sfântul Ioan Iacob de la Neamţ.

Foto credit: Doxologia.ro

Comentarii Facebook


Știri recente