Sfântul Ierarh Nifon sărbătorit la Târgoviște

La Târgoviște încep astăzi, 10 august 2011, ceremoniile legate de sărbătorirea solemnă a Sfântului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești. Manifestările vor debuta la ora 19:00 cu o procesiune care va avea loc, în centrul vechi al Târgoviștei, după cum a precizat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei părintele Marian Puiescu.

„Sărbătorirea va fi deschisă de pelerinajul tinerilor din Municipiul Târgoviște care va porni din fața catedralei mitropolitane la ora 19:00 și va cuprinde centru istoric al vechii cetăți de scaun al Țării Românești încheindu-se tot în fața catedralei prin oficierea acatistului Sfântului Ierarh Nifon și închinarea la racla cu sfintele moaște”, a spus părintele Marian Puiescu.

Manifestările închinate Sfântului Ierarh Nifon, vor culmina, mâine dimineață,la ora 7:30, cu scoaterea sfintelor sale moaște și cu oficierea Sfintei Liturghii, oficiată de Înaltpreasfințitul Arhiepiscop Nifon, Mitropolitul Târgoviștei și Exarh Patriarhal, după cum ne informează Radio TRINITAS.

Sfântul Ierarh Nifon este primul sfânt canonizat pe teritoriul țării noastre și cel care a reorganizat viața bisericească în tot ansamblul ei. El a fost mitropolit al Țării Românești la începutul secolului al XVI-lea.

„Personalitatea sa de mare duhovnic se îngemănează cu cea de luminat cărturar al vremii care, prin smerenia, tăria caracterului și exigența lui morală, i-a impresionat până și pe cei care l-au asuprit. Cel mai cunoscut ucenic al său este Sfântul Voievod Neagoe Basarab, iar roadele sale cele mai cunoscute de erudit arhipăstor și om de cultură sunt primele cărți tipărite în spațiul ortodox, la îndemnul său, de către ieromonahul Macarie: Liturghierul la 1508, Octoihul la 1510 și Tetraevangheliarul la 1512”, a mai adăugat purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Târgoviștei, părintele Marian Puiescu.

Comentarii Facebook


Știri recente