Sfântul Ierarh Calinic cinstit la Mănăstirea ilfoveană Cernica

Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este cinstit astăzi, 11 aprilie 2016, în Biserica Ortodoxă Română. Sute de credincioşi au fost prezenţi la Mănăstirea ilfoveană Cernica pentru a aduce cinstire moaştelor sfântului şi pentru a participa la Sfânta Liturghie.

În această zi de sărbătoare, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe”  a mănăstirii ilfovene (ctitoria Sfântului Ierarh), Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

Vezi și Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cernica

Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor în cuvântul de învățătură despre viața Sfântului Ierarh Calinic ca model de urmat.

„Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, în familia unor oameni foarte evlavioși, iar la Botez a primit numele de Constantin. Sfântul Ierarh a moștenit o evlavie deosebită care se datora în cea mai mare parte mamei lui. În anul 1807, când încă nu împlinise 20 de ani, tânărul Constantin a ales drumul mănăstirii, ca și mama lui. El a ales Mănăstirea Cernica unde stărețea cunoscutul arhimandrit Timotei. Sfântul Calinic s-a numărat printre acei tineri care au arătat încă dintru început o mare evlavie pentru viața liturgică, pentru post și rugăciune. Așa se face că numai după un an starețul l-a călugărit, schimbându-i numele din Constantin în Calinic. În același an a fost făcut și diacon, iar cinci ani mai târziu preot”, a spus Preasfinția Sa.

Sfântul Ierarh Calinic a fost un monah pilduitor, un ierarh iubitor al eparhiei ce i-a fost încredințată, un om demn și în același timp un om sfânt, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.

„Sfântul Calinic iubea rugăciunea, dar era atent și cu lucrurile de care au nevoie în general monahii și credincioșii. A fost un om rugător care participa la privegheri, dar a fost și un mare constructor. Biserica în care ne aflăm stă mărturie a dragostei lui. Am putea spune că Sfântul Calinic a fost un vizionar deoarece în această biserică abia încăpeau 350 de călugări. Ce ar fi însemnat dacă el ar fi construit o mică biserică de lemn în care nu ar fi încăput decât câteva persoane și care ar fi fost ușor cuprinsă de flăcări ? Ar fi fost mai ales inaccesibilă mulțimilor care ar fi dorit să participe la slujbă”.

Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic a fost aşezată spre închinare celor prezenţi într-un baldachin special amenajat în fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta mănăstirii, informează Eugen Buchiu, Reporter TRINITAS TV.

* * *

Sfântul Calinic s-a născut la Bucureşti, în ziua de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani (1807), tânărul Constantin, din îndemn lăuntric, şi-a îndreptat paşii către Mănăstirea Cernica. După un an de osteneli şi de ascultare duhovnicească, a fost tuns în călugărie, schimbându-i-se numele în Calinic (1808). Sfântul Calinic a vieţuit în mănăstirea Cernica 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi în rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi în dragoste. În anul 1818 a fost ales stareţ al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o, cu multă iscusinţă, timp de 32 de ani (1818-1850), săvârşind multe fapte vrednice de laudă. A ctitorit biserica Sf. Gheorghe, stăreţia şi bolniţa din Mănăstirea Cernica, biserica Sf. Treime şi biserica cimitirului din Mănăstirea Pasărea, biserica Adormirea Maicii Domnului din Câmpina unde a înfiinţat o şcoală, precum şi câteva biserici în parohii de sat.

Galerie foto:

Comentarii Facebook


Știri recente