Sfântul Ierarh Calinic de la Cernica este cinstit astăzi, 11 aprilie 2016, în Biserica Ortodoxă Română. Sute de credincioşi au fost prezenţi la Mănăstirea ilfoveană Cernica pentru a aduce cinstire moaştelor sfântului şi pentru a participa la Sfânta Liturghie.
În această zi de sărbătoare, în Biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” a mănăstirii ilfovene (ctitoria Sfântului Ierarh), Sfânta Liturghie a fost oficiată de Preasfinţitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.
Vezi și Patriarhul României a oficiat Sfânta Liturghie la Mănăstirea Cernica
Preasfinția Sa le-a vorbit credincioșilor în cuvântul de învățătură despre viața Sfântului Ierarh Calinic ca model de urmat.
„Sfântul Ierarh Calinic s-a născut în București, în familia unor oameni foarte evlavioși, iar la Botez a primit numele de Constantin. Sfântul Ierarh a moștenit o evlavie deosebită care se datora în cea mai mare parte mamei lui. În anul 1807, când încă nu împlinise 20 de ani, tânărul Constantin a ales drumul mănăstirii, ca și mama lui. El a ales Mănăstirea Cernica unde stărețea cunoscutul arhimandrit Timotei. Sfântul Calinic s-a numărat printre acei tineri care au arătat încă dintru început o mare evlavie pentru viața liturgică, pentru post și rugăciune. Așa se face că numai după un an starețul l-a călugărit, schimbându-i numele din Constantin în Calinic. În același an a fost făcut și diacon, iar cinci ani mai târziu preot”, a spus Preasfinția Sa.
„Sfântul Ierarh Calinic a fost un monah pilduitor, un ierarh iubitor al eparhiei ce i-a fost încredințată, un om demn și în același timp un om sfânt, a mai spus Preasfințitul Părinte Episcop Timotei Prahoveanul.
„Sfântul Calinic iubea rugăciunea, dar era atent și cu lucrurile de care au nevoie în general monahii și credincioșii. A fost un om rugător care participa la privegheri, dar a fost și un mare constructor. Biserica în care ne aflăm stă mărturie a dragostei lui. Am putea spune că Sfântul Calinic a fost un vizionar deoarece în această biserică abia încăpeau 350 de călugări. Ce ar fi însemnat dacă el ar fi construit o mică biserică de lemn în care nu ar fi încăput decât câteva persoane și care ar fi fost ușor cuprinsă de flăcări ? Ar fi fost mai ales inaccesibilă mulțimilor care ar fi dorit să participe la slujbă”.
Racla cu moaştele Sfântului Ierarh Calinic a fost aşezată spre închinare celor prezenţi într-un baldachin special amenajat în fața Bisericii „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din incinta mănăstirii, informează Eugen Buchiu, Reporter TRINITAS TV.
* * *
Sfântul Calinic s-a născut la Bucureşti, în ziua de 7 octombrie 1787. La vârsta de 20 de ani (1807), tânărul Constantin, din îndemn lăuntric, şi-a îndreptat paşii către Mănăstirea Cernica. După un an de osteneli şi de ascultare duhovnicească, a fost tuns în călugărie, schimbându-i-se numele în Calinic (1808). Sfântul Calinic a vieţuit în mănăstirea Cernica 43 de ani, nevoindu-se zi şi noapte, în post şi în rugăciune, în muncă şi smerenie, în răbdare şi în dragoste. În anul 1818 a fost ales stareţ al chinoviei de la Cernica, pe care a cârmuit-o, cu multă iscusinţă, timp de 32 de ani (1818-1850), săvârşind multe fapte vrednice de laudă. A ctitorit biserica Sf. Gheorghe, stăreţia şi bolniţa din Mănăstirea Cernica, biserica Sf. Treime şi biserica cimitirului din Mănăstirea Pasărea, biserica Adormirea Maicii Domnului din Câmpina unde a înfiinţat o şcoală, precum şi câteva biserici în parohii de sat.
Galerie foto: