Sfântul Ier. Nifon cinstit la Târgoviște

La Târgoviște, în fața Catedralei Arhiepiscopale și Mitropolitane, a avut loc luni, 11 august 2014, sărbătorirea Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, în prezența și sub coordonarea Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, la care au participat circa 20.000 de credincioși.

Evenimentul spiritual și cultural, care a marcat cinci ani de la aducerea și așezarea, pentru totdeauna, a moaștelor Sf. Ier. Nifon, în Catedrala din Târgoviște, a debutat dis de dimineață odată cu scoaterea raclei cu moaștele sfântului în fața lăcașului de cult și cu oficierea Slujbei Utreniei. Pelerinii au început să sosească, încă de la primele ore ale dimineții, din toate colțurile eparhiei, din eparhiile învecinate și din țară. Momentul cel mai important al celebrărilor a fost constituit de săvârșirea Sfintei Liturghii de către Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Nifon, Arhiepiscopul Târgoviștei, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, Înaltpreasfințitul Părinte Varsanufie, Arhiepiscopul Râmnicului, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscopul Alba Iuliei, Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, Preasfințitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii, Preasfințitul Părinte Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, înalți clerici din țară și din străinătate, preoți și diaconi, după cum aflăm de la Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Târgoviștei. Sfânta Liturghie a fost oficiată pe un podium special amenajat în apropierea catedralei.

Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României a transmis cu acest prilej un mesaj Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Nifon, clericilor și credincioșilor participanți la eveniment, din care redăm un fragment: „Chipul înțelept, blând și luminos al Sfântului Ierarh Nifon este viu și pilduitor mai ales în sufletele credincioșilor din Arhiepiscopia Târgoviștei, care în fiecare an la 11 august, dar și în tot timpul anului, cu multă evlavie și cu încredere în milostivirea lui Dumnezeu și în iubirea mijlocitoare a marelui Ierarh, vin să se închine la binecuvântatele sale moaște. Pentru misiunea Bisericii, aportul eruditului Ierarh a fost unul bogat și variat, deoarece, urmare îndemnului său stăruitor, a fost utilizat tiparul, cel mai nou mijloc de comunicare socială al timpului, pentru cunoașterea mai rapidă și extinsă a credinței și vieții liturgice ortodoxe„.

Înaltpreasfinția Sa evidențiat în cuvântul său de învățătură „trăsăturile definitorii ale Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești, personalitate sfântă, simbol al înnoirii vieții noastre bisericești și primul sfânt ridicat la cinstea sfintelor altare de pe teritoriul țării noastre. Semn puternic al bunăvoinței lui Dumnezeu pentru locuitorii de pe aceste binecuvântate plaiuri, pildă de aleasă sfințenie, personalitate culturală și duhovnicească de seamă a Ortodoxiei universale și românești și marele înnoitor al vieții noastre bisericești de la începutul secolului al XVI-lea, Sf. Ier. Nifon ne oferă o impresionantă pildă de încredere în Dumnezeu, de verticalitate morală și misionar-pastorală și de hotărâre statornică de a sluji lui Dumnezeu și sfânta Sa Biserică”.

Păstor iscusit și grabnic ajutător al poporului lui Dumnezeu, Sf. Ier. Nifon a sprijinit folosirea cărții, a tiparului, în promovarea valorilor Evangheliei Mântuitorului Iisus Hristos, pentru ca roadă îmbelșugată să aducă, în sufletele contemporanilor săi, cuvântul mântuirii, să schimbe mentalități, să îndrepte comportamente și să dea mărturie lumii de frumusețea trăirii duhovnicești ortodoxe. Strălucitoarea și neapusa lumină a Ortodoxiei a risipit, prin lucrarea Sfântului Ierarh, îndoiala necesității utilizării celor mai noi mijloace de comunicare ale timpului său, astfel că, datorită lui, Ieromonahul Macarie a tipărit la Târgoviște, în anul 1508, prima carte de pe teritoriul patriei noastre și primul Liturghier ortodox din lume, operă tipografică continuată apoi, cu Octoihul (1510) și Tetraevangheliarul (1512). Toate acestea au fost aniversate, în chip solemn, în anii ce au trecut (2008, 2010, 2012), de către Eparhia Târgoviștei.

La finalul cuvântului său, Înaltpreasfinția Sa a lansat volumul intitulat Sfinții Brâncoveni-martiri ai credinței și ai neamului românesc, broșura misionară intitulată Anul comemorativ al Sfinților Martiri Brâncoveni și o Carte de rugăciuni, toate tipărite la editura eparhială, reprezentând adevărate ocazii de a omagia gloria spirituală și culturală a primului centru tipografic existent pe teritoriul țării noastre, aici, la Târgoviște.

De asemenea, Înaltul Ierarh a oferit Diploma de Excelență Sf. Ier. Nifon, Patriarhul Constantinopolului și Mitropolitul Țării Românești la 15 elevi dâmbovițeni care au obținut premii la Concursurile și Olimpiadele din timpul anului școlar, în diferite domenii de studiu.

La eveniment au participat autorități centrale și locale, județene și municipale, dar și personalități ale vieții noastre publice.

Închinarea pelerinilor la racla cu sfintele moaște va continua pe tot cursul zilei, până seara târziu.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…