Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica

Biserica Ortodoxă sărbătorește la 3 decembrie în fiecare an pe Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica.

Sfântul s-a născut în anul 1730, într-o familie de binecredincioși ardeleni din Săliștea Sibiului. Dorind din tinerețe să se călugărească, din cauza persecuțiilor împotriva Ortodoxiei din Transilvania, a trecut, la vârsta de 19 ani, în Țara Românească, unde a intrat în slujba unui arhiereu aflat în București, mitropolitul grec Roșca. În 1750 a plecat cu acesta la Constantinopol, apoi la Muntele Athos, viețuind în Mănăstirea Vatoped, unde a fost făcut rasofor și diacon, iar după moartea mitropolitului a devenit ucenic al starețului Paisie Velicicovschi. A devenit călugăr în 1752 și preot în 1754. În anul 1763 l-a însoțit pe marele stareț în Moldova la Mănăstirea Dragomirna, unde s-a nevoit doisprezece ani ca ieromonah, duhovnic și econom al obștii. În 1775, după ocuparea Bucovinei, călugării de la Dragomirna s-au mutat la Mănăstirea Secu din Neamț.

Patru ani mai târziu, în 1779, când starețul Paisie a primit conducerea Mănăstirilor Neamț și Secu, Gheorghe l-a urmat. În anul 1781, Sfântul Cuvios Gheorghe a pornit către Athos, însă a fost oprit la București de mitropolitul Grigorie al II-lea (1760-1787), care, prin multe insistențe, l-a determinat să primească a revigora viața monahală din Schitul Cernica. Păstorind cu jertfelnicie și înțelepciune, a refăcut vatra monahală în doar cinci ani, adunând în jurul lui 103 ucenici.

Această rodnică activitate a făcut ca, în 1793, mitropolitul Filaret al II-lea să-i încredințeze și Mănăstirea Căldărușani, conducându-le pe amândouă până la moartea sa, în 3 decembrie 1806. A fost înmormântat la Mănăstirea Cernica, în fața Bisericii „Sfântul Lazăr”, zidită de el în 1804. La 21 octombrie 2005, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane a hotărât canonizarea cuviosului stareț Gheorghe, iar proclamarea canonizării a avut loc la Mănăstirea Cernica la 3 decembrie 2005.

Comentarii Facebook


Știri recente

Programul slujirii ierarhilor de Izvorul Tămăduirii

De sărbătoarea Izvorul Tămăduirii, membrii Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române vor sluji după următorul program, transmis de eparhii prin intermediul Radio Trinitas. Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, împreună cu Înaltpreasfințitul Părinte Efrem,…