Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul – Vâlcea

Biserica Ortodoxă Română sărbătorește astăzi, 23 noiembrie 2013, pe Sfântul Cuvios Antonie de la Iezerul-Vâlcea.

Sfântul Cuvios Antonie s-a născut într-un sat din județul Vâlcea. De tânăr a fost tuns călugăr la Schitul Iezerul-Vâlcea, un schit retras, primind numele Antonie. Apoi, sporind în rugăciune și smerenie, cu binecuvântarea egumenului, s-a retras la viață pustnicească în Muntele Iezerul din apropiere, prin anul 1690. Neavând un lăcaș propriu de rugăciune, Cuviosul Antonie a luat binecuvântare și a săpat singur cu mâinile sale un mic paraclis în stâncă, lucrând trei ani de zile. Apoi, Episcopul Ilarion de la Râmnicu-Vâlcea l-a sfințit.

Pentru viața sa curată, Cuviosul a primit de la Dumnezeu darul mai-înainte-vederii și al vindecării. În scurt timp, numele lui a ajuns vestit chiar și dincolo de Carpați, în Transilvania. După 28 ani de aspră nevoință, Cuviosul Antonie a răposat, înainte de anul 1714, și a fost înmormântat de egumenul Schitului Iezerul, împreună cu obștea mănăstirii, lângă ușa paraclisului săpat de el. Până astăzi se păstrează chilia Cuviosului, cunoscută sub numele de ‘Peștera Sfântului Antonie’, dar și micul paraclis săpat în piatră.

Comentarii Facebook


Știri recente

Biserica Icoanei a fost sfințită | FOTO

Biserica Icoanei a fost resfințită duminică, 22 mai 2022, după ample lucrări de restaurare. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, Episcop vicar patriarhal. La finalul slujbei, Preafericitul…