Sfântul Ciprian al Cartaginei este ocrotitorul Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei

Sfântul Ciprian al Cartaginei este ocrotitorul spiritual al Arhiepiscopului Buzăului și Vrancei.

De ziua onomastică, Înaltpreasfinția Sa a primit din partea Patriarhului Daniel un mesaj de felicitare.

Arhiepiscopul Ciprian s-a născut în data de 19 aprilie 1965 în satul Suhuleț, județul Iași, la botez primind numele Cezar. A urma școala primară în satul natal, gimnaziul în comuna Ciocârlia de Jos, județul Constanța, apoi treapta I la Liceul de filologie – istorie Mihai Eminescu din Constanţa şi Seminarul Teologic din Buzău în perioada 1982- 1987.

Între anii 1988-1992 a urmat cursurile Institutului Teologic, respectiv Facultăţii de Teologie din Bucureşti, terminând ca şef de promoţie. În paralel, a urmat timp de un an cursurile Secţiei de Muzică Bizantină din cadrul Academiei de Muzică din Bucureşti.

În februarie 1992 a fost închinoviat la Mănăstirea Crasna, județul Prahova. În 13 septembrie 1992 a fost tuns în monahism cu numele Ciprian, iar în ziua următoare a fost hirotonit ierodiacon de Episcopul vicar patriarhal, Nifon Mihăiţă Ploieşteanul.

În perioada 1992-1998 a urmat studii de doctorat la Facultatea de Teologie din Tesalonic, Grecia, Secţia istorică.

În perioada octombrie 1998 – mai 1999 a continuat studiile de doctorat, specializarea Bizantinologie, la Institutul Ecumenic San Nicola din Bari, Italia; după întoarcerea în ţară a îndeplinit următoarele funcții: inspector eparhial în cadrul Administraţiei Patriarhale, apoi consilier patriarhal la Sectorul Biserica şi Societatea.

În 21 mai 2000 a fost hirotonit ieromonah de arhiepiscopul Hristodulos al Atenei şi a toată Elada, apoi hirotesit protosinghel. În 7 aprilie 2002 a fost hirotesit arhimandrit şi i s-a conferit distincția Crucea Patriarhală.

În 2 iulie 2002, la recomandarea Patriarhului Teoctist Arăpaşu, Sfântul Sinod al Bisericii noastre l-a ales Episcop vicar patriarhal, cu titlul Câmpineanul.

A fost hirotonit arhiereu în 22 septembrie 2002, în Biserica Sfântul Spiridon – Nou din Bucureşti, de un sobor de ierarhi români şi greci în frunte cu patriarhul Teoctist.

Din 23 septembrie 2002 i s-au încredinţat spre coordonare următoarele Sectoare din cadrul Administraţiei Patriarhale: Relaţii externe bisericeşti, învăţământ Teologic şi Biserica şi Societatea, pe care le-a condus cu multă competenţă.

Între anii 2009 – 2013 a fost secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

A fost membru la Conferinţa Panortodoxă Presinodală şi în Comisia Interortodoxă de pregătire a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox (2008- 2012).

În perioada 20-27 septembrie 2010 a fost delegatul Bisericii Ortodoxe Române (împreună cu Arhid. prof. dr. Ioan Ică jr.) la cea de a XII-a Sesiune plenară a Comisiei Mixte de Dialog Teologic Catolic-Ortodox.

În data de 28 februarie 2013 Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române l-a ales în scaunul vacant de Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, iar în 10 martie 2013, a avut loc ceremonia de întronizare a Înaltpreasfințitului Părinte Ciprian ca Arhiepiscop al Buzăului și Vrancei, prezidată de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul României.

Foto credit: Basilica.ro


Urmărește-ne și pe Twitter: @AgentiaBasilica și @BasilicaPhotos!

Vă mulțumim că citiți Basilica.ro.

Comentarii Facebook


Știri recente