Sfântul Benedict – ocrotitor al tinerilor studioși

Biserica Ortodoxă îl va pomeni mâine pe Sfântul Benedict de Nursia. S-a născut în anul 480 în Nursia, provoncia italiană Umbria, și a trecut la Domnul în 543, la Monte Cassino.

Este întemeietorul ordinului călugărilor benedictini, și sfânt ocrotitor al Europei și al tinerilor studioși. Este venerat de toate bisericile creștine care recunosc cultul sfinților.

În anul 529 s-a stabilit la Monte Cassino, unde a înființat cea mai cunoscută mănăstire din Apusul Europei, considerată mama mănăstirilor benedictine.

Pornind de la regulile monastice scrise de Sfântul Pahomie, Sfântul Vasile cel Mare, Sfântul Augustin, Sfântul Casian, Sfântul Honorat de Lerins, Sfântul Cezar de Arles, Sfântul Benedict a redactat unele noi.

În aceste reguli erau prevăzute, în mod exigent, obligațiile zilnice ale călugărilor.

Primirea în ordinul călugăresc era foarte strict verificată și se realiza după trecerea unor probe, prin care se constata seriozitatea și sinceritatea candidatului.

De curând, la Editura Institutului Biblic și de Misiune Ortodoxă, în Colecția „Credința Ortodoxă” au fost traduse și publicate Regulile monahale ale Sfântului Benedict și o viață a acestuia scrisă de Sfântul Grigorie cel Mare. Volumul cuprinde și un studiu introductiv connsistent, scris de traducătoarea celor două lucrări, Lăcrămioara Tofan.

Comentarii Facebook


Știri recente