Sfântul Apostol Simon Zilotul

Biserica Ortodoxă cinstește, în fiecare an, la 10 mai, pe Sfântul Apostol Simon Zilotul. Sfântul Apostol era originar din Cana Galileei. A predicat în Egipt și Mauretania. Acestui Sfânt Apostol i s-a dat numele de ‘zilotul’, adică ‘zelosul sau cel plin de râvnă’, pentru a fi deosebit de Sfântul Simon Petru și de Sfântul Simon fratele și urmașul lui Iacob cel mic în păstorirea Episcopiei Ierusalimului. De asemenea, i s-a mai dat acest nume și pentru râvna arătată în urmarea Domnului nostru Iisus Hristos.

Așa cum mărturisește tradiția bisericească, Dumnezeu a rânduit ca acest Apostol să aibă bucuria ca, la nunta sa, să fi prezent Însuși Domnul Hristos, Preasfânta Sa Maică și ucenicii pe care Mântuitorul îi avea la acea dată. Episodul din Cana Galileii, pe care îl găsim relatat în capitolul doi al Evangheliei după Ioan, ne prezintă momentul de bucurie al unei căsătorii în Iudea. Se crede că erau doi tineri puțin avuți, slujitori ai unor oameni bogați, aceștia făcându-le hatârul de a le organiza nunta în casa lor. Faptul că erau săraci este confirmat și de întâmplarea nefericită prin care au rămas fără vin la masă. Preschimbarea apei în vin este prima minune pe care a săvârșit-o Hristos și pe care o găsim consemnată în Scriptură. Atent la gestul Domnului, mirele Simon a devenit ucenic al lui Iisus, pe care L-a slujit și propovăduit toată viața. Chiar apelativul de „zelot” atrage atenția că Simon era o persoană foarte râvnitoare în ceea ce privește credința în Dumnezeu. Iudeii numeau ‘ziloti’ pe cei care manifestau un zel deosebit in observarea stricta a Legii lui Moise si a traditiilor din batrani.

Dupa pogorarea Duhului Sfant a predicat in Egipt si Mauritania, si apoi in Persia, unde a fost ucis prin crucificare, in orasul Snanir.

În București, fragmente din moaștele acestui sfânt se păstrează la Biserica Podeanu. Cinstitele odoare au fost aduse din Creta, în anul 1958, de către vrednicul de pomenire episcop al Oradiei, Valerian Zaharia. După trecerea ierarhului la cele veșnice, în martie 1996, moștele Sfântului Apostol Simon Zilotul au intrat în patrimoniul Bisericii „Podeanu” din Capitală.

Comentarii Facebook


Știri recente