Sfântul Apostol Andrei, Ocrotitorul României

Cu prilejul sărbătorii Cuviosului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureștilor, românii ortodocși vor avea prilejul să se închine la Cinstitul cap al Sfântului Apostol Andrei, care va fi adus, din Grecia, de o delegație condusă de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Hrisostom de Patras.

După Cincizecime, Sfântul Apostol Andrei a propovăduit Evanghelia mai întâi în Asia Mică, iar apoi la geto-daci, în teritoriul dintre Dunăre și Marea Neagră, cunoscut pe atunci sub numele de Scythia Minor. El și-a continuat propovăduirea în orașul grec Patras, acolo unde a și suferit moarte martirică, fiind răstignit pe o cruce în formă de X.

„Sfântul Apostol Andrei și-a încheiat activitatea misionară în cetatea Patras din provincia Ahaia, teritoriul de astăzi al Greciei. A rămas acolo până în anul 356, când în timpul împăratului Constanțius al II-lea a fost mutat în Biserica Sf. Apostoli din Constantinopol. Aici a rămas până în anul 850, în timpul împăratului Vasile al II-lea Macedoneanul care a restituit comunității credincioșilor din Patras Capul Sf. Apostol Andrei”, a mărturisit Pr. Conf. Dr. Mihai Săsăujan de la Facultatea de teologie din București.

Cinstitul Cap al Sfântului Apostol Andrei a revenit la Patras în anul 1964.

„În contextul politic Bisericesc al cruciadei a IV-a din anul 1204 când Constantinopolul a fost ocupat de cruciații latini, cardinalul de atunci Petru Di Capua a dispus mutarea capului Sfântului Andrei din Constantinopol în orașul Amalfi, Italia. Aici a rămas până în anul 1462 când Papa Pius al II-lea a dispus mutarea capului Sf. Andrei la Roma. La Roma a rămas până în timpul Conciliului II Vatican, 1964, 26 septembrie, când Papa Paul al VI-lea a restituit capul Sfântului Andrei Mitropoliei de Patras în prezența a Patriarhului Ecumenic Atenagoras”, a mai spus Pr. Conf. Dr. Mihai Săsăujan, după cum ne informează TRINITAS TV.

Sfântul Apostol Andrei nu este numai ocrotitorul românilor.

Sfântul Apostol Andrei într-o perspectivă universală este considerat și patronul Scoției. De asemenea, polonezii, rușii, grecii, sicilienii îl consideră de asemenea patron spiritual al lor, a mai precizat Pr. Conf. Dr. Mihai Săsăujan de la Facultatea de teologie din București .

Crucea în formă de X pe care a fost răstignit Sfântul Andrei se află tot la Catedrala din Patras.

Comentarii Facebook


Știri recente