Sfântul Antonie, părintele nostru

În fiecare an, la 17 ianuarie, lumea ortodoxă îl sărbătorește pe Sfântul Cuvios Antonie cel Mare, considerat primul mare monah din istoria creștinismului. În genere, datorită faptului că 83 de ani din viața sa cea de 105 ani i-a dedicat trăirii monahale, este numit părintele monahilor. Aceasta și pentru că a fost primul mare ascet care a fost urmat în exemplul viețuirii monahale de sute și mii de creștini din Egiptul din urmă cu 17 secole, cu toate că în întreaga sa viață a fugit de mulțimea care dorea să asculte cuvântul său de trăitor al urmării lui Hristos, în locuri cât mai izolate pentru dobândirea desăvârșirii duhovnicești. Totuși, mii de egipteni, și nu numai, l-au urmat pentru a lua sfat și cuvânt de învățătură de la părintele monahilor, Avva Antonie cel Mare. Încă din timpul vieții, dar mai ales după scrierea despre viața sa a ucenicului său, Sfântul Ierarh Atanasie cel Mare, evlavia creștinilor pentru marele avvă egiptean a cunoscut o creștere extraordinară, mai ales la începuturi, în spațiul occidental și meridional al Europei de astăzi, datorită exilurilor la care a fost supus pentru apărarea Ortodoxiei niceene Sfântul Atanasie cel Mare în aceste zone ale Imperiului Roman de atunci, el fiind cel care a popularizat viața Sfântului Antonie ca model sublim de urmare a Domnului și Mântuitorului nostru Iisus Hristos. Astfel, se explică până astăzi mulțimea numelor de Antonio și Antonia pe care o găsim în spațiul vorbitorilor de limbă italiană, spaniolă și portugheză, atât în Europa, cât mai ales în spațiul Americii Latine, arătând evlavia de care se bucură Sfântul Antonie cel Mare. În aceeași măsură, el este cinstit și în spațiul răsăritean, atât în Egipt, cât mai ales în spațiul Ortodoxiei bizantine, prin minunile ce se săvârșesc în numele său, prin icoanele făcătoare de minuni, la care se ridică rugăciunile creștinilor.

O astfel de icoană să află și la cea mai veche biserică din București, Biserica Domnească a capitalei României, care de 165 de ani a primit ca al doilea ocrotitor al ei, după Maica Domnului, pe Sfântul Antonie cel Mare, prin una din icoanele salvate de la Biserica Sf. Anton, din imediata apropiere, care a ars la 1847. Aici, ca și în alte locuri din lumea ortodoxă unde există evlavie pentru Sfântul Antonie cel Mare, credincioșii pot mărturisi că sfântul nu este doar părintele monahilor, ci mai ales a devenit părintele nostru, al tuturor celor care ne rugăm spunând: Bucură-te Sfinte Părinte Antonie! În acatistul închinat Avvei Antonie ne rugăm lui spunând: Bucură-te, mare apărător al celor ce te cinstesc pe tine! În aceste cuvinte ne regăsim cu toții cei care îl cinstim și astăzi, când Biserica îl sărbătorește în rândul sfinților săi, deoarece el stă ca un stâlp al dreptei credințe pentru noi cei de astăzi, chiar și la 1.700 de ani după viețuirea sa pe pământ, și aceasta pentru că oamenii care se roagă lui spunând: Bucură-te, pururea lăudătorule al Preasfintei Treimi, au credința că el mijlocește pe lângă Bunul Dumnezeu pentru împlinirea cererilor noastre cele de folos privind viața noastră cotidiană, dar mai ales mântuirea noastră. Astăzi, în ziua serbării sale, să ne rugăm spunând: O, preaînțelepte de Dumnezeu purtătorule Antonie, căpetenia părinților și slava cuvioșilor, primește de la noi aceste laude ce cu tot sufletul le aducem ție și roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

(Articol apărut în Ziarul Lumina, Ediția din data de 17 ianuarie 2021, sub semnătura părintelui consilier patriarhal dr. Ciprian Apetrei)

Comentarii Facebook


Știri recente