Sfântul Andrei Criteanul ne îndeamnă să ne întoarcem de la păcat la virtute, a explicat PS Timotei Prahoveanul

La slujba Canonului Mare, oficiată miercuri la Catedrala Patriarhală, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre îndemnul Sfântului Andrei Criteanul de a ne întoarce de la păcat la virtute.

„Din tot canonul pe care îl ascultăm în aceste zile, aș vrea să vă pun la inimă un gând, acela de a ne întoarce de la păcat la virtute”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„Sfântul Andrei Criteanul vorbește de mai multe ori despre lacrimi și despre lipsa acestora, dar și despre lacrimile pe care dorește să le aducă ca dar înaintea Împăratului”, motiv pentru care, a explicat Preasfinția Sa, „acest canon a fost numit și un cântec al lacrimilor”.

Sfântul Andrei Criteanul, a continuat ierarhul, a avut „o deosebită grijă pentru curățirea sufletului său și i-a îndemnat și pe alții să facă același lucru”.

Ținând cont de faptul că Sfântul Andrei Criteanul provenea dintr-o familie evlavioasă, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a mărturisit că s-a întrebat „de unde a venit această smerenie a autorului, ieșită din tipare”.

În continuare, Preasfinția Sa a descris atitudinea plină de smerenie a Sfântului Andrei Criteanul, pentru a evidenția în mod retoric necesitatea smereniei și a pocăinței pentru mântuire.

„Dacă el s-a numit păcătos, dacă se așează înaintea tuturor oamenilor, mărturisind că nimeni vreodată nu a făcut păcatele pe care le-a săvârșit el, înseamnă ca a urmat exemplul marelui Pavel”, cu referire la mărturia Sfântului Apostol Pavel: „Vrednic de credință şi de toată primirea e cuvântul că Iisus Hristos a venit în lume ca să mântuiască pe cei păcătoși, dintre care cel dintâi sunt eu” (1 Timotei 1:15).

Sfântul Andrei Criteanul, model de îngrijire al bolnavilor

În contextul în care în 2024, Biserica Ortodoxă Română își îndreaptă grija către cei aflați în suferință, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a vorbit despre exemplul pe care ni-l oferă Sfântul Andrei Criteanul.

„În acest an, când Biserica Ortodoxă Română își îndreaptă gândul, în general spre pastorația și îngrijirea bolnavilor, e bine să amintim faptul că Sfântul Andrei Criteanul, mai mulți ani la Constantinopol, în vremea tinereții lui, a îngrijit bătrânii și orfanii. Era și atunci această preocupare a Bisericii, erau și atunci case, în termenul de astăzi cămine sau centre, pentru bătrâni, bolnavi și orfani”.

„Aceste centre erau făcute tocmai din dorința de a fi alături de cei aflați în suferință”, a subliniat Preasfinția Sa, „iar Sfântul Andrei Criteanul s-a îngrijit de bătrâni și de orfani”.

„Acest lucru oferă și slujitorilor de astăzi ai Bisericii curaj și un model, dacă un asemenea monah, devenit apoi episcop în Creta, a avut atâta grijă de bătrâni și de orfani, cu atât mai mult noi trebuie să privim către ei”.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Canonul Mare, timp de introspecție

„Canonul Sfântului Andrei Criteanul nu are nevoie de comentarii, în jurul lui ar trebui să se aștearnă o profundă tăcere și meditație. Dacă am reuși să-l citim a doua oară în liniște vor înțelege mai deplin mesajul lui. Dacă îl citim cu atenție vom avea cu adevărat folos”, a spus ierarhul.

„Din tot canonul pe care îl ascultăm în aceste zile, aș vrea să vă pun la inimă un gând, acela de a ne întoarce de la păcat la virtute”, a explicat Episcopul vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor.

„În aceste zile al Sfântului și Marelui Post, Sfântul Andrei Criteanul devine prietenul nostru, devine, îndrumător, sfătuitor și mare predicator”.

„Să ne ajute Dumnezeu ca să regăsim acest drum și chiar dacă ne întoarcem săraci acasă, la Părintele cel Bun, să aducem măcar o lacrimă pentru ca El să ne poată spune că lacrima este mai prețioasă decât mărgăritarele”, a adăugat la final Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul.

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Foto credit: Basilica.ro / Mircea Florescu

Comentarii Facebook


Știri recente