Sfânta și Marea Sâmbătă la Catedrala din Cluj Napoca

Biserica Ortodoxă se află astăzi, 4 mai 2013, în Sfânta și Marea Sâmbătă, când ne amintim de îngroparea dumnezeiască și trupească a Mântuitorului nostru Iisus Hristos și pogorârea Sa la iad.

În această ultimă zi, pregătitoare pentru Marea Inviere a Domnului, în biserici și mănăstiri s-a oficiat Liturghia Sfântului Vasile cel Mare unită cu Vecernia. La Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca slujba a fost săvârșită de la ora 8, după sluba Ceasurilor, de un sobor de preoți și diaconi. Liturghia Sâmbetei Mari ne îndeamnă la meditație, la tăcere și rugăciune intensă. Eclesiarhul Catedralei Mitropolitane, Pr. Teofil Roman a precizat că: „Această Liturghie am putea să o numim și Liturghia Tăcerii, pentru că Heruvicul acestei Liturghii ne invită pe toți la tăcere: „Să tacă tot trupul omenesc și nimic pământesc să nu cugete întru sine, pentru că iată Împăratul Împăraților și Domnul Domnilor vine să se junghie și să se dea mâncare credincioșilor și merg înaintea lui corurile de îngeri, heruvimii și serafimii cântând, cântarea Aliluia”. Așadar, la toate aceste Taine mari și minunate, noi nu putem decât să tăcem și să ne uimim și să ne bucurăm în același timp, pentru că Domnul ne iubește atât de mult și nu ne lasă să zăcem pe veșnicie în întuneric, în păcat și în moarte”.

Semnificația Sâmbetei Mari

Prin coborârea la iad, Mântuitorul avea să-i izbăvească pe toți drepții din Vechiul Testament care au murit cu nădejdea venirii Izbăvitorului. Pentru aceasta, sâmbăta este, în mod obișnuit, rânduită pentru pomenirea celor adormiți.

Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei a explicat pentru Radio Renașterea semnificația Sâmbetei Mari: „S-a coborât Domnul Iisus Hristos în Iad să-i scoată de acolo pe Adam și Eva, dar și pe toți drepții Vechiului Testament. De ziua Învierii, Domnul Iisus Hristos ne ridică pe toți din Iad, biruind puterea morții și a iadului și dăruind tuturor celor care Il iubesc pe El, viață veșnică”.

Comentarii Facebook


Știri recente