Sfânta Muceniță Paraschevi sărbătorită în Comunitatea Ortodoxă Română din Turcia

În fiecare an, la Istanbul, în ziua de 26 iulie, creștinii ortodocși români și greci se închină Sfintei Mucenițe Paraschevi – tămăduitoarea de boli oculare, în Biserica ‘Sf. Mc. Paraschevi’ – Pikridion din Constantinopol, o frumoasă și veche biserică bizantină, rectitorita de Sfântul Domnitor Martir Constantin Brâncoveanu, în anul 1692.

Acest moment de alese trăiri creștinești a fost încununat de prezența Sanctității Sale Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic.

Sfânta Liturghie a fost oficiată începând cu orele 10:00, la Biserica ‘Sf. Mc. Paraschevi’ -Pikridion, biserica Comunității Ortodoxe Române din Turcia. Sanctitatea Sa Bartolomeu I, Patriarhul Ecumenic, a fost însoțit de Înaltpreasfințitul Mitropolit Athenagoras al Mexicului și al Americii Latine, de noul ales Episcop de Scopelos, Pangratis, Episcop-vicar al Înaltpreasfințitului Mitropolit Athenagoras al Mexicului și al Americii Latine și de Excelența Sa, domnul Nicolaos Mathioudakis, Consul General al Greciei la Istanbul.

De asemenea, la acest moment au fost prezenți Excelența Sa, Doamna Ștefana Greavu, Consul General al României la Istanbul, Excelența Sa, Domnul Alexandru Bălășescu, Director Adjunct al Institutului Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul, precum și un grup de pelerini din Galați și unul din insula Creta.

După Sfânta Liturghie, în trapeza Comunității Ortodoxe Române s-a prăznuit hramul Sfintei Mucenițe Paraschevi, ocazie cu care Sanctitatea Sa Bartolomeu, Patriarhul Ecumenic, în discursul Său s-a adresat celor prezenți, subliniind semnificația sărbătorii și de asemenea a adresat salutări Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Comentarii Facebook


Știri recente