Sfânta Liturghie, slujba de sfințire și Taina Botezului, săvârșite de IPS Mitropolit Teofan în Parohia Vâlcica – Tătăruși

„Mica Bucovină”, așa cum este numită comuna Tătăruși din județul Iași, s-a bucurat duminică, 10 august 2014, de prezența, pentru prima oară, a Înaltpreasfințitului Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care a oficiat Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din satul Vâlcica, precum și slujba de sfințire a casei de prăznuire, a casei parohiale și a paraclisului de vară, toate construite în ultimii ani în această parohie. Ca o încununare a zilei, după oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit Taina Botezului pentru prunca Ioana, cel de-al doilea copil al preotului Gheorghe Dănilă, parohul din Vâlcica.

Duminică, de la primele ore ale dimineții, tinerii și copiii din Vâlcica, comuna Tătăruși, îmbrăcați în costume populare și însoțiți de preotul paroh Gheorghe Dănilă, pr. Pavel Postolachi, protopop al Protopopiatului Pașcani, pr. Gheorghe Chișcă – paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal, Canada, și de autoritățile locale l-au întâmpinat pe IPS Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, venit să slujească Sfânta Liturghie la Biserica „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, informează „Ziarul Lumina”.

Nu au lipsit bătrânii cu buciume, care au marcat, odată cu clopotele mănăstirii, momentul venirii ierarhului.

După primirea tradițională cu pâine și cu sare, soborul de preoți slujitori, în frunte cu IPS Teofan, s-a îndreptat spre altarul de vară din curtea bisericii, unde a debutat slujba arhierească. Ca un fapt inedit, toate răspunsurile la strană au fost date de un cor de copii.

„Să nu ne îndepărtăm niciodată de corabie, adică de Sfânta Biserică”

După citirea Evangheliei din Duminica a IX-a după Rusalii, în care s-a relatat umblarea pe mare – potolirea furtunii, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a ținut cuvântul de învățătură, subliniind că fără ajutorul lui Dumnezeu omul nu poate înfăptui nimic: „Să nu ne îndepărtăm niciodată de corabie, adică de Sfânta Biserică. Vânturi și valuri au fost în viața noastră și vor mai fi, căci așa este existența noastră aici, pe pământ. Ce vom face însă? Vom striga la Dumnezeu „Doamne, ajută-mă”, ca El să ne ia de mână să ne introducă în corabie? Sau vom zice: „Am bani, mă descurc, am relații și cunoștințe, rezolv eu cumva toate problemele”. Este doar un simulacru de rezolvare dacă gândim așa, ajungând în cele din urmă să ne afundăm. De ce spun acest lucru? Fiindcă Domnul ne spune: „Fără de Mine nu puteți face nimic”. Fiind în corabie, împreună cu Domnul, chiar dacă uneori furtuna ne mai cuprinde, totuși mergem mai departe. Mergem spre ceea ce a spus Sfântul Apostol Pavel, anume spre devenirea noastră în poporul lui Dumnezeu, zidirea lui Dumnezeu și ogorul Lui, având ca singură temelie a casei sufletului nostru pe Hristos Domnul. Spune în acest sens un părinte al Bisericii că sufletul omului este mai larg decât tot universul, fiindcă a fost creat să devină templu al lui Dumnezeu. Iar pentru a conștientiza acest adevăr, Domnul ne-a lăsat, prin Biserica Sa, Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești de la Vâlcica a avut loc și o hirotonie, tânărul diacon Eugeniu Onu fiind preoțit de IPS Teofan pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din localitatea Răuseni, Protopopiatul Iași 1.

Crucea „Sfântul Ierarh Dosoftei” pentru parohul din Vâlcica

Spre finalul Sfintei Liturghii, după împărtășirea a numeroși credincioși cu Sfintele Taine, pr. prototop Pavel Postolachi a ținut un cuvânt, în care a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru cele două zile consecutive în care a slujit în Protoieria Pașcani: „Sâmbăta și duminica aceasta au fost două zile de binecuvântare pentru Protopopiatul Pașcani, prin slujirile Înaltpreasfințitului Părinte Teofan la Parohia „Cuvioasa Parascheva” din Târgu Frumos și la Parohia Vâlcica – Tătăruși. Dacă sâmbătă la Târgu Frumos au fost invitați la Sfânta Liturghie arhierească toți fiii orașului care au urmat studii de teologie, în această duminică ne bucurăm și de prezența „voievodului” celor 25 de preoți ce provin din localitatea Vâlcica, părintele protopop Gheorghe Chișcă, paroh la Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Montreal – Canada”. De asemenea, a rostit un cuvânt și părintele Gheorghe Dănilă, parohul din Vâlcica, cel care a împlinit duminică 9 ani de la numirea sa ca preot în această comunitate: „Când am venit în această parohie, acum 9 ani de zile, am încercat în primul rând să îndeplinesc canonul dat de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei și Bucovinei, anume acela de a zidi o casă parohială în curtea bisericii, pentru că așa se cuvine, ca preotul să locuiască în incinta locașului de cult unde slujește. Cu ajutorul credincioșilor și al autorităților locale, într-un an de zile m-am mutat în casa parohială. Din acel moment, ușa bisericii noastre din Vâlcica nu s-a mai închis. Nu a mai existat un program, ci 24 din 24 de ore am fost la dispoziția credincioșilor, și pentru că am avut nevoie de ei, dar și pentru că am încercat să urmez exemplul preoților din vechime”.

Prezent la eveniment, primarul din Tătăruși, d-l Costel Iosub, a înmânat diplome de excelență Înaltpreasfințitului Mitropolit Teofan, precum și preoților Pavel Postolachi, Gheorghe Chișcă, Gheorghe Dănilă și Ciprian Ichim. Ca dovadă a gratitudinii Mitropoliei Moldovei și Bucovinei pentru lucrările săvârșite, părintele paroh Gheorghe Dănilă a primit din partea Înaltpreasfințitului Teofan distincția „Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei”, iar primarul Costel Iosub a primit distincția de vrednicie „Sfântul Ștefan cel Mare” cu insignă. De asemenea, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a oferit distincții de vrednicie tuturor celor care au ajutat Parohia Vâlcica, precum și veteranilor și văduvele de război din localitate.

După otpustul Sfintei Liturghii, IPS Mitropolit Teofan a sfințit casa de prăznuire, casa parohială și paraclisul de vară ale Parohiei „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Vâlcica. Ca o încununare a zilei, după oficierea Sfintei Liturghii și a slujbei de sfințire, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a săvârșit în biserica parohială Taina Botezului pentru prunca Ioana, cel de-al doilea copil al preotului Gheorghe Dănilă.

Comentarii Facebook


Știri recente