Sfânta Liturghie și Slujba înmormântării IPS Justinian Chira

Un sobor numeros de ierarhi, sute de preoți și câteva mii de credincioși au venit astăzi, 3 noiembrie 2016, la Catedrala Episcopală din Baia Mare, să îşi ia rămas bun de la Arhiepiscopul Justinian. Slujba de înmormântare a fost precedată de Sfânta Liturghie arhierească.

La final, Înaltpreasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a dat citire cuvântului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la slujba de înmormântare a Arhiepiscopului Justinian.

Prin fidelitatea sa faţă de credinţa ortodoxă, tradiţia liturgică şi canonică a Bisericii noastre, Înaltpreasfinţitul Părinte Arhiepiscop Justinian rămâne în memoria noastră a tuturor ca fiind un ierarh luptător, un păstor dinamic şi un evlavios slujitor liturgic. Totodată, Voievodul Maramureşului a fost un mare patriot, iubind şi apărând valorile spirituale şi culturale ale poporului român, se menţionează în Cuvântul Patriarhului României.

Patriarhul României a evidențiat bogata misiunea în slujba Bisericii a părintelui arhiepiscop Justinian în anii săi de slujire arhierească. Dispariția venerabilului ierarh înseamnă pentru Biserica noastră „o mare pierdere şi o negrăită durere sufletească”, a mai spus Preafericirea Sa în mesaj.

La rândul său, Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului, și locțiitor de Episcop al Maramureșului și Sătmarului, a evidențiat câteva dintre calitățile Arhiepiscopului Justinian pentru care nu va fi uitat nici după moarte:

Mesaje au fost transmise și din partea Președinției și Guvernului României, prin consilierul prezidențial Sergiu Nistor și secretarul de stat pentru Culte, Victor Opaschi.

Ultimul cuvânt i-a aparținut Preasfințitului Părinte Iustin Sigheteanul:

La final, soborul de ierarhi, preoți și diaconi, împreună cu credincioșii, au înconjurat Catedrala Episcopală, cu sicriul Părintelui Arhiepiscop Justinian.

Trupul ierarhului a fost transportat apoi către mănăstirea de metanie, „Sfânta Ana” – Rohia, unde va fi așezat în locul de veci pe care și l-a pregătit chiar la poarta mănăstirii.

Preluare audio: Radio Trinitas

Comentarii Facebook


Știri recente