Sfânta Liturghie și pomenirea episcopului Iosif Gafton la Râmnicu Vâlcea

Biserica Ortodoxă s-a aflat astăzi, 9 iunie 2013, în Duminica a VI-a după Învierea Domnului, numită a „Orbului din naștere”. Cu acest prilej, la Catedrala Arhiepiscopală „Sfântul Ierarh Nicolae” din Râmnicu Vâlcea Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de preoți și diaconi în prezența Chiriarhului locului, Înaltpreasfințitul Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului.

În timpul Sfintei Liturghii au fost rostite ectenii și rugăciuni pentru studenții care susțin în aceste zile examene și pentru profesorii lor îndrumători. Răspunsurile liturgice au fost date de către Corala „Sfântul Antim Ivireanul” a Catedralei Arhiepiscopale condusă de Prof. Marian Cristi Stroe, potrivit arhiram.ro

În cuvântul de învățătură rostit în cadrul Sfintei Liturghii, Părintele Silviu State a tâlcuit pericopa evanghelică în care se istorisește minunea vindecării orbului din naștere de către Mântuitorul Iisus Hristos.

La slujba de astăzi, la Catedrala Arhiepiscopală din Râmnicu Vâlcea au luat parte numeroși credincioși din municipiul Râmnicu Vâlcea.

Pomenirea Episcopului Iosif Gafton la împlinirea a 29 de ani de la trecere la Domnul

După Sfânta Liturghie a fost săvârșită slujba de pomenire a episcopului Iosif Gafton, la împlinirea a 29 de ani de la trecerea la Domnul a vrednicului ierarh vâlcean, care a fost păstor și mijlocitor spre mântuire creștinilor ortodocși din Episcopia Râmnicului și Argeșului vreme de peste 35 de ani.

La final, părinții slujitori au mers la mormântul Episcopului Iosif aflat în incinta Centrului Eparhial și au săvârșit o scurtă pomenire, așa cum s-a păstrat în tradiția Bisericii strămoșești. Alături de sobor au participat și credincioși care au păstrat un moment de reculege la mormântul ierarhului vâlcean și s-au rugat pentru sufletul lui.

Episcopul Iosif Gafton (1943-1984)

Preasfințitul Iosif Gafton a fost o personalitate remarcabilă, cu o importantă contribuție culturală și chiar la nivelul Patriarhiei Române.

S-a născut la 5 decembrie 1896, în localitatea Puțeni (azi Valea Mărului), județul Galați, într-o familie de preoți. A absolvit Seminarul teologic din Galați în anul 1920, iar între anii 1920 și 1924 a urmat cursurile Facultății de Teologie din București. Între anii 1925 și 1951, a slujit ca preot în parohia Rotari, din județul Prahova, iar în anul 1935 a venit la biserica „Sfânta Ecaterina” din București, unde a rămas până în 1943, din 1942 până în 1943 îndeplinind și funcția de consilier referent-cultural la Arhiepiscopia Bucureștilor.

Rămas văduv, în anul 1942 a fost tuns în monahism la mănăstirea Neamț, cu numele losif și hirotesit și protosinghel. La 3 decembrie 1943, Sfântul Sinod l-a ales Vicar Patriarhal, cu titlul „Sinaitul” fiind hirotonit pe 19 decembrie. La 15 ianuarie 1944 a fost ales episcop al Argeșului și înscăunat pe 21 mai 1944, iar din octombrie 1947 până în februarie 1948 în timpul bolii patriarhului Nicodim, devine girant al treburilor Patriarhiei, din 11 martie 1948 până la începutul anului 1949 conducând și Eparhia Râmnicului.

În urma noilor arondări ale eparhiilor, în februarie 1949, Sfântul Sinod al BOR I-a ales episcop al Episcopiei RâmnicuIui și Argeșului, și instalat la Râmnic la 27 martie 1949, unde a păstorit până la moarte. În februarie 1945 a condus delegația Bisericii noastre la alegerea și înscăunarea patriarhului Alexei al Moscovei și a fost membru în delegația sinodală care a vizitat Patriarhia Ecumenică în anul 1968.

Pe parcursul păstoririi sale în Episcopia RâmnicuIui și Argeșului, PS Iosif a fost preocupat de restaurarea monumentelor istorice-bisericești din eparhie, de valorificarea patrimoniului cultural-artistic și de ridicarea de noi locașuri de închinare sau de refacerea celor existente. A publicat broșuri de zidire sufletească pentru credincioși, articole, pastorale și predici în periodicele bisericești, fiind un apreciat predicator și misionar.

A trecut la Domnul la data de 9 iunie 1984, la Râmnicu Vâlcea.

Comentarii Facebook


Știri recente