Sfânta Liturghie la Biserica Sfânta Cuvioasă Parascheva din Parohia Băbeni V

În Duminica a V-a după Paști, „a Samarinencei”, astăzi, 2 iunie, credincioșii localității Băbeni, din județul Vâlcea, au avut bucuria sfântă de a avea în mijlocul lor pe Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Vizita Preasfinției Sale a culminat cu Sfânta Liturghie oficiată în sobor de preoți și diaconi, la biserica „Sfânta Cuvioasă Parascheva” din Parohia Băbeni V, informează Biroul de Presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

Înainte de Sfânta Liturghie, Părintele Ierarh a sfințit altarul de vară construit în incinta bisericii parohiale, unde se vor ține slujbele bisericești în sezonul calduros.

După citirea Sfintei Evanghelii, Preasfințitul Episcop Emilian Lovișteanul a tâlcuit pericopa evanghelică de la Sfântul Apostol și Evanghelist Ioan, în care Mântuitorul în dialog cu femeia samarineancă ne arată ce fapte trebuiesc împlinite pentru a câștiga Împărăția cerurilor. De asemenea, Preasfinția Sa în cuvântul de învățătură a elogiat viața și martiriul Sfântului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava prăznuit astăzi. „Sărbătoarea Sfântului Ioan cel Nou de la Suceava de astăzi este o bucurie pentru această comunitate pentru că prietenii lui Dumnezeu, Sfântul Ioan și Sfânta Parascheva, sunt cinstiți în mod deosebit în această parohie ca și în toate parohiile patriarhiei noastre, și binecuvântarea lui Dumnezeu peste fiecare creștin și peste fiecare comunitate dă roade, bucurându-ne cu toții de lucrarea slujitorilor și jertfa creștinilor Bisericii noastre, spre slava Lui și spre viața noastră veșnică.”, a spus Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul.

La final, Preasfințitul Părinte a apreciat frumoasa activitate pastoral-misionară, administrativ-gospodărească și culturală desfășurată în cadrul parohiei de părintele paroh Radu Constantin Miulescu, acordându-i și rangul onorific de sachelar. „Parohia „Sfânta Parascheva” din orașul Băbeni are zece ani de la înființare și iată sfântul locaș împlinește anul acesta 214 ani. Ne bucurăm că părintele Constantin, slujitorul acestei comunități, a desfășurat în cei zece ani de când o păstorește o activitate bogată, și pastorală, dar și administrativă, pentru că a înnoit biserica aceasta și anexele dimprejului ei.”, a subliniat Preasfinția Sa.

La rândul său, părintele Miulescu i-a mulțumit Preasfințitului Emilian pentru vizita și binecuvântarea arhierească dăruită credincioșilor parohiei Băbeni V.

La eveniment au mai participat: părintele Nicolae Alin Gherghinoiu, protopop de Râmnicu Vâlcea, oficialități locale, preoții de la parohiile învecinate și numeroși credincioși din localitate.

Parohia Băbeni V se află în partea de nord a orașului Băbeni, la 18 km sud de municipiul Râmnicu Vâlcea și a fost înființată la 1 iulie 2003, prin desprinderea de la Parohia Mihăești I a satelor Capul Dealului și Tătărani, având biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Parascheva” fostă filială.

Biserica parohială cu hramul „Cuvioasa Parascheva” din satul Capul Dealului, a fost ridicată din lemn în anul 1799. Arhitectura bisericii este în plan de corabie și se încadrează în specificul bisericilor din lemn, de dimensiuni mici, construite în Oltenia veacului al 18-lea. Corpul principal se compune din naos și pronaos, despărțite unul de altul printr-un perete de bârne, ce are pe mijloc o deschidere. În partea de est a corpului principal este alipit altarul cu plan poligonal, iar în partea de vest se află pridvorul deschis sprijinit pe stâlpi. Deasupra pronaosului se ridică o mică turlă din scândură, care completează silueta generală a bisericii. Nu are pisanie, dar dintr-o catagrafie, datată din martie 1840, ce se găsește în arhiva Sfintei Arhiepiscopii a Râmnicului, aflăm că a fost ctitorită de diaconul Matei, împreună cu preoții Matei și Radu, la 8 octombrie anul 1799.

În 1925, biserica, având nevoie de ample lucrări de reparație, este reabilitată prin râvna vrednicului de pomenire preot Petre Petroșanu (paroh al Parohiei Mihăești între 1914-1971), prin contribuția enoriașilor și a Comisiei Monumentelor Istorice. Anul 1941 găsește biserica de la Capul Dealului în stare bună, având 8 ½ hectare pământ și un cimitir așezat lângă biserică.

Între anii 1971-1995, la inițiativa preotului Grigore Ciucă și cu sprijinul membrilor Consiliului parohial de la acea vreme, s-au realizat mai multe lucrări de restaurare și înfrumusețare cu sprijinul material al eniriașilor : electrificarea, pictura interioară și acoperișul refăcut din nou în întregime.

La 1 iulie 2003, biserica de lemn cu hramul „Cuvioasa Parascheva” devine biserică parohială a Parohiei Băbeni V, paroh fiind numit preotul Radu Constantin Miulescu. De la numirea preotului Radu Miulescu în parohia nou înființată s-au desfășurat mai multe activități edilitar-gospodărești dintre care amintim: între anii 2005 și 2007, s-a construit în incinta curții bisericii un oficiu parohial, ce cuprinde un birou parohial și o magazie; în anul 2008, biserica a fost dotată cu 3 aparate de aer condiționat; pentru desfășurarea activităților social-filantropice din parohie, între anii 2009 și 2011, s-a construit în incinta curții bisericii un prăznicar, o magazie de alimente și o bucătărie utilată corespunzător; pentru săvârșire slujbelor în anotimpul călduros s-a ridicat în anul 2012 un altar de vară.

Comentarii Facebook


Știri recente