Sfânta Liturghie în perioada Postului Sfintelor Paști

Perioada Postului Sfintelor Paști este una specială și din punct de vedere liturgic. Este perioada în care se săvârșesc toate cele trei liturghii ale Bisericii Ortodoxe: a Sfântului Vasile cel Mare, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite și Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, cea mai des oficiată în cultul ortodox.

Cea de-a treia Liturghie din cultul Bisericii Ortodoxe, Liturghia Darurilor mai înainte sfințite, se săvârșește numai în Postul Sfintelor Paști.

După cum aflăm din Liturgica Specială a pr. prof. Ene Braniște, „conform principiului pus de canonul 52 al sinodului Trulan, ea se poate săvârși de regulă în orice zi din Păresimi, în care vrem, sau trebuie să facem Liturghie, cu excepția zilelor aliturgice (luni și marți, din prima săptămână și Vinerea Patimilor, când nu se face nici o liturghie) și a zilelor când e rânduită una sau alta din celelalte două Liturghii (toate sâmbetele și duminicile, Joia Săptămânii Patimilor și Buna-Vestire). De obicei însă (în practică), ea se oficiază astăzi – chiar și în mănăstiri – doar în zilele de miercuri și vineri (cu excepția Vinerii din Săptămâna Patimilor), iar în celelalte zile numai: luni și marți din Săptămâna Patimilor, în Joia Canonului celui mare (săptămâna a cincea) și la unele sărbători bisericești cu polieleu dacă acestea cad într-una din zilele de rând ale săptămânii (de luni până vineri)’.

Autor al Liturghiei darurilor mai înainte sfințite este considerat Sfântul Grigore Dialogul, care a trăit în a doua jumătate a secolului al VI-lea. Pentru oficierea acestei Liturghii în timpul Postului Mare s-a pronunțat și Sinodul Quinisext, din anul 692, prin canonul 52.

Comentarii Facebook


Știri recente