Sfânta Liturghie în ctitoria lui Radu cel Mare din Timoc

După mai bine de două secole de când a fost părăsită, Biserica Lapușnea, veche ctitorie a lui Radu cel Mare, domnitorul Ungrovlahiei, construită în primii ani ai secolului al XVI-lea în Valea Timocului, și-a rechemat credincioșii. La inițiativa conducerii Asociației pentru cultură a românilor/vlahilor ‘Ariadnae Filum’, a Parohiei Ortodoxe Române din Bor, a Consiliului Local și a credincioșilor ortodocși români din zonă, recent, a fost oficiată prima Sfântă Liturghie între zidurile vechiului lăcaș de cult, după foarte multă vreme.

După cum informează Ziarul Lumina, slujba a fost săvârșită de părintele Boian Aleksandrovici, vicar administrativ al Timocului, împreună cu părintele Antonie Isac, parohul bisericii ortodoxe române din Bor. Pentru ca de acum înainte Biserica Lapușnea să nu mai fie părăsită, s-a hotărât, la cererea credincioșilor prezenți, ca sfântul lăcaș să treacă sub grija părintelui Antonie Isac.

După slujba din ruinele Bisericii Lapușnea, Asociația culturală ‘Ariadnae Filum’ a organizat în satul Bogovina de pe malul Timocului o manifestare culturală care a avut ca scop promovarea tradițiilor populare românești din zona Timocului. Manifestarea a continuat cu masa și muzică tradiționale românești. La această manifestare au participat locuitori din mai multe sate românești apropiate: Valecoanea, Savinaț, Bogovina, Bacevița, Podgortu, Osnicea, Metonița, Sarbanovăț, Spicova, dar și din orașele Bolievăț, Bor și Zaiecear.

Comentarii Facebook


Știri recente