Sfântă Liturghie arhierească la Seminarul Teologic din Craiova

Elevii și cadrele didactice de la Seminarul Teologic „Sfântul Grigorie Teologul” din Craiova l-au avut astăzi (sâmbătă, 23 martie), în mijlocul lor, pe Întâistătătorul Bisericii din Oltenia, IPS Părinte Mitropolit Irineu. Cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a săvârșit slujba Sfintei Liturghii în Paraclisul Seminarului, împreună cu părinții profesori, după cum ne-a mărturisit Gheorghe Cioiu.

Momentele liturgice au încununat astfel prima săptămână a Postului mare, numită și „duhovnicească”, o săptămână a sufletului și a pocăinței în care elevii seminariști au participat, alături de profesorii lor, la programul liturgic specific acestei perioade și au organizat, la orele serii, întâlniri cu profesori de la Facultatea de Teologie din Craiova și cu alți invitați, pe teme ziditoare de suflet.

În cadrul Sfintei Liturghii, tinerii seminariști au primit Taina Sfintei Împărtășanii, așa cum o fac în fiecare an la finalul primei săptămâni din Postul Sfintelor Paști. În cuvântul de învățătură rostit cu acest prilej, ÎPS Părinte Mitropolit Irineu i-a îndemnat pe elevii seminariști să-și păstreze curăția interioară pentru a fi întotdeauna vrednici de împărtășirea cu trupul și sângele Mântuitorului. „Primind trupul și sângele Domnului nostru Iisus ați devenit purtători de Hristos, adică iluminați, îndumnezeiți și chemați să fiți împreună cu Dumnezeu la ospățul sacru, la Cina cea de taină, așa cum spunem în rugăciune: Cinei Tale celei de taină, astăzi, Fiul lui Dumnezeu, părtaș mă primește! Ca atare, în Postul Mare avem ocazia să pregătim momentele fericite ale întâlnirii cu Dumnezeu, să ne sfințim prin post, rugăciune și fapte bune. Avem nevoie de viață duhovnicească, avem nevoie să ne apropiem de Dumnezeu, pentru că viața pământească este trecătoare, iar noi ne aflăm în așteptarea vieții celei veșnice, așa precum mărtirisim în Crezul nostru ortodox: Aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie. Așadar, siliți-vă să fiți vrednici de împărtășirea cu trupul și sângele Mântuitorului, căci numai așa vom birui toate ispitele vieții acesteia, vom primi Darurile Sale cerești și ne vom putea bucura în noaptea sfântă, când Iisus Hristos va dărui înviere sufletelor și trupurilor noastre”, a încheiat IPS Irineu.

În sâmbăta pomenirii celor plecați în veșnicie, nu au fost uitați nici ctitorii și binefăcătorii Seminarului Teologic plecați la Domnul, pentru care a fost săvârșită o slujbă de Parastas. Tot în această zi, în cadrul Sfintei Liturghii arhierești, diaconul Sanda Cosmin Nicolae a fost hirotonit preot pe seama Parohiei Radovan, Protoieria Craiova Nord iar tânărul teolog Samfira Răzvan a fost hirotonit diacon pe seama Parohiei „Izvorul Tămăduirii” din orașul Calafat, Protoieria Băilești.

Comentarii Facebook


Știri recente