Sfânta Liturghie arhierească la Mănăstirea Surpatele

Mănăstirea Surpatele, din comuna Frâncești, județul Vâlcea, ctitoria boierilor Buzești și a doamnei Marica Brâncoveanu a primit duminica, 6 aprilie 2014, în Duminica a V-a din Postul Mare, vizita Preasfințitului Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Cu acest prilej, ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie împreună cu un sobor de preoți și diaconi, informează Biroul de presă al Arhiepiscopiei Râmnicului.

În cuvântul de învățătură rostit după Sfânta Evanghelie, Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a explicat pericopa evanghelică din această zi, îndemnându-i pe credincioși să înmulțească rugăciunea către Dumnezeu în această perioadă de post pentru curățirea păcatelor și dobândirea vieții veșnice. Preasfinția Sa a prezentat apoi viața Sfintei Cuvioase Maria Egipteanca, sărbătorită astăzi, arătând ostenelile și nevoința sa în pustietate pentru iertarea păcatelor și mântuirea sufletului.

Răspunsurile la Sfânta Liturghie au fost date de către un grup de maici din obștea acestei sfinte mănăstirii.

La finalul slujbei Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul a binecuvântat soborul de maici și pe credincioșii prezenți, mulțumind lui Dumnezeu pentru această deosebită și sfântă zi. Apoi, Preasfinția Sa a dăruit maicii starețe Stavrofora Eftimia Constantin Medalia Jubiliară „Matei Basarab – 360 de ani de la trecerea sa la cele veșnice (1654-2014)” emisă de Banca Națională Română și cele două volume noi apărute la Editura „Sfântul Antim Ivireanul” a Arhiepiscopiei Râmnicului: „Viața Sfântului Martir Constantin-Vodă Brâncoveanu și a celor împreună pătimitori cu dânsul”, a Înaltpreasfințitului Părinte Gherasim, Arhiepiscopul Râmnicului, și „Între bucuria vieții și darul nemuririi – Sfinții Martiri Brâncoveni” semnat de Preasfințitul Părinte Emilian Lovișteanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului. Totodată, Părintele Ierarh a amintit celor prezenți și i-a invitat să participe la Procesiunea de Florii „Călătoria și comuniunea cu Mântuitorul Hristos, lucrare sfințitoare în mijlocul poporului”, organizată de Arhiepiscopia Râmnicului sâmbătă, 12 aprilie.

La slujba de astăzi de la Mănăstirea Surpatele au luat parte numeroși credincioși din eparhie.

Mănăstirea Surpatele cu hramul „Sfânta Treime”, se află situată în comuna Frâncești, satul Surpatele, județul Vâlcea, la 12 km de gara Băbeni și la 3 km de Mănăstirea Dintr-un Lemn.

Biserica a fost înălțată de logofătul Tudor Drăgoescu și fratele său Stanciu, feciorii lui Popa Frîncu, la începutul secolului al XVI-lea, refăcută de boierii Buzești și reparată în secolul al XVII-lea. Între anii 1703-1706, biserica a fost reconstruită din zid de doamna Marica Brâncoveanu, fiind și pictată. Mai târziu, în 1815 a fost reparată și repictată de zugravul Gheorghe Gherontie din Hurezi.

Biserica este dotată cu o catapeteasmă frumos sculptată, ca și ușile în stil brâncovenesc. Pe pereți se găsesc pictate chipurile voievozilor care au ctitorit sfântul lăcaș și un tablou mai rar întâlnit în iconografia bisericească, privind „împărțirea hainelor lui Iisus”, executat de unul din cei doi zugravi, Andrei și Iosif ieromonahul, care au pictat această biserică.

Între anii 1986-2005, prin eforturile Eparhiei Râmnicului, au fost executate lucrări de consolidare a bisericii și restaurarea picturii – de către un colectiv coordonat de Silviu Petrescu. În prezent, s-a pus piatra de temelie a unui proiect îndrăzneț de refacere a ansamblului monahal de la Surpatele, în stilul brâncovenesc, care a consacrat edificiul doamnei Marica Brîncoveanu, lucrările urmând a fi executate și definitivate în perioada următoare.

În Biserica Sfintei Mănăstiri se află o Icoană a Maicii Domnului – făcătoare de minuni, ce a fost adusă și adăpostită în mănăstire în anul 1950. Obștea mănăstirii, având evlavie la Maica Domnului și văzând mulțimea minunilor săvârșite de această icoană care tămăduia de multe boli, a hotărât instituirea unui al doilea hram al mănăstirii închinat cinstirii Sfintei Icoane a Maicii Domnului – Smolenskaia, la data de prăznuire 12 iulie.

Comentarii Facebook


Știri recente