Sfânta Liturghie arhierească la Brașov

În Duminica Vameșului și a Fariseului, Înalt Preasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, a oficiat Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ și ‘Sfântul Corneliu Sutașul’ din Parohia Valea Cetății, Brașov, informează „Ziarul Lumina”, Ediția de Transilvania. Aici au fost aduse fragmente din moaștele Sfântului Nectarie Taumaturgul, din Catedrala mitropolitană din Koropi, Grecia.

O delegație a Mitropoliei de Mesogheas și Lavreotikis din Grecia, condusă de părintele protopop Gheorghios Stamulis, a poposit vineri, 11 februarie, la Brașov, pentru a aduce racla cu moaștele Sfântului Nectarie de Eghina, care se păstrează din 1975 în Catedrala mitropolitană din orașul Koropi, ca dar din partea Mănăstirii ‘Sfânta Treime’ din Insula Eghina. Un sobor de preoți, condus de protopopul de Brașov, părintele Dănuț Gheorghe Benga, a întâmpinat delegația greacă și, printr-o procesiune religioasă, au dus moaștele la biserica din cartierul brașovean Valea Cetății. Pentru câteva zile, lăcașul de cult din Valea Cetății a devenit loc de pelerinaj pentru mii de brașoveni și credincioși din întregul Ardeal.

În perioada 11-17 februarie, cât moaștele vor fi aici spre închinare, slujbele religioase nu vor conteni. Programul liturgic dedicat acestei mari sărbători pentru Brașov a culminat duminică, 13 februarie, cu Sfânta Liturghie oficiată de IPS Mitropolit Laurențiu și un sobor de preoți din care au făcut parte delegația din Grecia, starețul Mănăstirii ‘Brâncoveanu’ de la Sâmbăta de Sus, arhimandritul Ilarion Urs, protopopul de Brașov, părintele Dănuț Gheorghe Benga, părintele paroh Corneliu Gârbacea și alți preoți slujitori din oraș. Au fost prezenți la Sfânta Liturghie sute de credincioși, autorități locale, reprezentanții Jandarmeriei și Poliției, iar rândul de pelerini veniți să se închine la moaștele Sfântului Nectarie a fost neîntrerupt pe parcursul slujbei religioase.

‘Unirea și uniunea Bisericilor’

La Sfânta Liturghie, părintele protopop Gheorghios Stamulis a adus mulțumiri IPS Laurențiu, părintelui protopop Dănuț Gheorghe Benga, părintelui paroh Corneliu Gârbacea și tuturor credincioșilor din Brașov pentru primirea frumoasă și evlavia față de Sfântul din Eghina. ‘Sfântul Nectarie este dovada că Evanghelia se trăiește și în epoca noastră și că poate fi pusă în practică și în zilele noastre. În Grecia este unul dintre cei mai populari și cunoscuți sfinți, așa cum este la toate popoarele ortodoxe. Mesajul pe care ni-l trimite astăzi Sfântul Nectarie este unirea și uniunea Bisericilor, pe care le-a realizat în viața și prin faptele sale’, a spus pr. Gheorghios Stamulis.

În cuvântul de învățătură de la finalul Sfântei Liturghii, IPS Mitropolit Laurențiu a tâlcuit credincioșilor Pilda Vameșului și a Fariseului, pe care ne-o prezintă Evanghelia din Duminica a XXXIII-a după Rusalii.

‘Mântuitorul Iisus Hristos, după ce a prezentat cele două feluri de rugăciune, le-a spus ucenicilor Săi: ‘Adevărat vă zic vouă că mai îndreptat s-a întors la casa sa cel care s-a smerit’. Fariseul i-a spus lui Dumnezeu că postește de două ori pe săptămână, dă zeciuială din tot ce câștigă, împlinește toată Legea și că așteaptă răsplată, pe când vameșul nici nu îndrăznea să ridice ochii din pământ. Înțelegem că rugăciunea este un dar de la Dumnezeu, oferit nouă și exersat în cadrul Bisericii, școala rugăciunii. În Biserică învățăm să ne rugăm, căci, dacă am rămâne la mintea noastră, la modul cum concepem noi o rugăciune, întotdeauna începem cu cererile și, după ce prezentăm lista nevoilor, dacă simțim cumva că ceva din sufletul nostru ne obligă să-I mulțumim lui Dumnezeu, mai facem și aceasta’, a spus IPS Laurențiu.

Sfințirea Centrului Parohial

La final, Părintele Mitropolit a oferit acte de cinstire inspectorului-șef al Inspectoratului de Jandarmi al Județului Brașov, generalul de brigadă Eugen Pop, inspectorului-șef al Inspectoratului Județean de Poliție Brașov, comisarul-șef Florea Oprea, și comandantului Poliției Municipiului Brașov, comisarul-șef Mircea Popa, pentru contribuția la organizarea evenimentului de la parohia brașoveană și pentru întregul sprijin oferit parohiei de-a lungul vremii. Delegația din Grecia, prin părintele Gheorghios Stamulis, a oferit IPS Laurențiu un engolpion, părintelui stareț Ilarion Urs o icoană a Sfântului Nectarie, iar părintelui protopop Benga și părintelui paroh Gârbacea câte o cruce pectorală. La rândul său, părintele Corneliu Gârbacea a mulțumit tuturor pentru prezență și a oferit câte o reprezentare a lăcașului de cult brașovean.

A urmat sfințirea Centrului ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din incinta bisericii, unde se află o sală de mese, două case mortuare și alte săli pentru activitățile parohiei. În zilele următoare, programul slujbelor va continua cu Acatistul și Paraclisul Sfântului Nectarie, Sfântul Maslu, Vecernia și Sfânta Liturghie.

Sfințirea cantinei sociale de la Biserica ‘Sfânta Treime’

În aceeași zi, IPS Mitropolit Laurențiu a binecuvântat și lucrările care se desfășoară în incinta Bisericii ‘Sfânta Treime’ – Tocile din Brașov. Aici se construiește o aripă nouă la Casa de Bătrâni și a fost inaugurată o cantină socială pentru nevoiașii din cele două parohii afiliate bisericii și pentru bătrânii de aici. După sfințirea cantinei sociale, pr. Aurel Colceriu, paroh la Tocile I, a mulțumit IPS Laurențiu pentru binecuvântarea dată și a făgăduit că lucrările de construcție și amenajare vor continua. ‘Nu am făcut altceva prin lucrările de aici decât să punem în practică ceea ce IPS Mitropolit Laurențiu ne-a învățat pe băncile facultății. Ați venit în această perioadă de urcuș duhovnicesc pentru a ne binecuvânta lucrările și promitem că nu ne vom opri aici’, a spus pr. Colceriu.

Comentarii Facebook


Știri recente