Sfânta Liturghie Arhierească în parohia Oești Pământeni

La 24 august 2014, în duminica a XI-a după Rusalii, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a săvârșit Sfânta Liturghie Arhierească, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui număr mare de credincioși, în parohia Oești Pământeni, Protopopiatul Curtea de Argeș.

În cadrul Sfintei Liturghii Arhierești, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a hirotonit întru preot pe seama parohiei Ștefan cel Mare pe Dănuț Marius Trăistaru, și întru diacon pe Daniel Marius Cergan.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor, potrivit eparhiaargesului.ro, Înaltpreasfințitul Părinte Calinic, Arhiepiscopul Argeșului și Muscelului, a adus în fața sufletelor credincioșilor Pilda datornicului nemilostiv, o parabolă în care datornicul cu zece mii de talanți poate fi oricare dintre noi – dator cu păcate multe față de Dumnezeu, iar stăpânul care iartă datoria este Dumnezeu. Cel dator cu o sută de dinari este oricare dintre semenii noștri. Datornicul hain, căruia i s-a iertat tot, iar el nu vrea să ierte mica datorie a neputinciosului său datornic, ne reprezintă pe fiecare dintre noi, cei cărora Dumnezeu ne iartă tot, iar noi nu vrem să iertăm nici cea mai mică jignire din partea aproapelui nostru.

Înaltpreasfințitul Părinte Calinic a subliniat importanța iertării aproapelui, explicând tuturor cum, prin această parabolă Mântuitorul lărgește înțelesul cuvintelor din rugăciunea Tatăl nostru în care zicem: „…și ne iartă nouă greșelile noastre precum și noi iertăm greșiților noștri” (Matei 6, 12). Noi ne rugăm zilnic cu această rugăciune și rostim zilnic și această a cincea cerere din Tatăl nostru, dar nu știm în ce masură această cerere „și ne iartă”, legată de afir¬mația noastră „precum și noi iertam”, nu este mai degrabă o osândă pe care noi înșine ne-o cerem de la Dumnezeu, pentru că noi ne purtăm adeseori față de semenii noștri ca datornicul neomenos din parabolă: deși ni se iartă mult, noi nu iertăm deloc sau foarte puțin; în schimb cerem să fim iertați mereu. Purtându-ne cu blândețe, cu smerenie și bunătate ne¬prefăcută cu toți cei din jurul nostru și păstrându-ne cugetele curate de orice răutate și vicleșug față de dușmani și de toți semenii noștri, vom dobândi o pace deosebită în ființa noastră lăuntrică, o pace cum numai Dumnezeu ne-o poate da, iar pe lângă această pace a inimii ne vom putea învrednici și de o adevărată iertare din partea lui Dumnezeu, atunci când vom zice: „Și ne iartă nouă greșelile noastre, precum și noi iertăm greșiților noștri” (Matei 6, 12).

***

Biserica cu hramul „Sf. Ierarh Nicolae” a fost ridicată spre slava lui Dumnezeu în anul 1840, în zilele de domnie ale lui Alexandru – Dimitrie Ghica Voievod. Între anii 2005-2006, la îndemnul și cu binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Calinic, cu purtarea de grijă a Părintelui Consilier Caliopie Cristian Ichim și prin strădania preotului paroh, Bucurică Iulian, alături de ajutorul bunilor enoriași din Oești, s-a reconsolidat biserica și s-a refăcut pictura.

Comentarii Facebook


Știri recente