Sfânta Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare Unită cu Vecernia în Joia Mare

În Joia Mare, în toate Bisericile Ortodoxe se oficiază Liturghia Sfântului Vasile Cel Mare unită cu Vecernia, când se scoate, la Proscomidie, un Sfânt Agneț special care este sfințit la această Liturghie și care va fi uscat și sfărâmat a treia zi de Paști la Liturghia Sfântului Ioan Gură de Aur, într-o rânduială specială. Miridele rezultate sunt folosite ca Împărtășanie pentru bolnavi, copii și în situații speciale. Această Sfântă Împărtășanie este păstrată în Chivotul din Sfântul Altar, pe Sfânta Masă.

Sfântul Agneț este o părticică în formă de pătrat din prescura pe care sunt imprimate patru cuvinte: IS, HR, NI, KA, adică Iisus Hristos Biruitorul. În traducere, agneț înseamnă ‘miel’ și el reprezintă pe Mântuitorul Hristos, Mielul care se jertfește pentru păcatele oamenilor și pentru iertarea lor.

Despre această rânduială a oferit mai multe informații pentru Radio TRINITAS Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului: „Ca și Agnețul pentru Liturghia Darurilor înainte Sfințite, se îmbibă în Sfântul Sânge după ce este prefăcut în trupul lui Hristos. Cele două elemente împreună – Trupul și Sângele – se păstrează pe masa Sfântului Altar până în Marțea Paștilor când printr-o rânduială specială, preotul în timpul Utreniei desface Antimisul pe Sfânta Masă, își pregătește o sursă de căldură lentă și pe un disc anume pregătit taie întreg Agnețul. După ce părticelele sunt pregătite și uscate sunt așezate în chivot în cutiuțe speciale și se păstrează pe tot timpul anului. În momentul în care s-a făcut noua împărtășanie, cea veche se pune în Potir și se consumă de preot. Nu se păstrează mai mulți ani”.

Din acesta se împărtășesc credincioșii care nu pot participa la Sfânta Liturghie în timpul anului bisericesc, și anume bolnavii, fie că sunt în spitale, fie că sunt la casele lor, precum și copiii de vârstă preșcolară care nu sunt supuși unui regim de post la fel de aspru ca cel al oamenilor în vârstă.

Comentarii Facebook


Știri recente